Gemeente Alkmaar


Winnende studenten openen kaasmarkt

Alkmaar, 11 mei 2011

Studenten planologie van de Universiteit Utrecht openen vrijdag 13 mei de kaasmarkt. De studenten hebben, als onderdeel van hun studie, gewerkt aan opdrachten over ruimtelijke inrichting in Alkmaar. Aan deze opdrachten is een competitie-element gekoppeld. Een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeente en universiteit, heeft een aantal weken geleden twee winnende groepen gekozen. Als prijs mogen zij de kaasmarkt openen.

In totaal deden ruim 120 studenten mee aan de studieopdracht in Alkmaar. Per groep kregen zij een opdracht voor het maken van een ruimtelijk ontwikkelingsplan. Omdat het om bestaande projecten ging kregen zij een waardevolle inkijk in verschillende praktijkprojecten.

Planningateliers
Het werken aan verschillende projecten in steden wordt vaker gedaan in zogenoemde Planningateliers. Deze vinden jaarlijks in een andere gemeente plaats. Dit waren in de afgelopen jaren onder meer Amstelveen, Lelystad, Almere, Enschede, Hengelo, Ede, Den Bosch, Deventer, Apeldoorn en nu dus Alkmaar. De studenten kunnen zich op deze manier, samen met gemeentelijke en universitaire begeleiders, concreet inleven in een praktijksituatie.

Elke vrijdagochtend kaasmarkt
Over de hele wereld is Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt kent een traditie, die teruggaat tot de 15e eeuw. Het befaamde kaasdragersgilde stamt uit 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en is goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 1 april tot en met 2 september elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.