Vrije Universiteit Amsterdam

Het veranderend perspectief van de Nederlandse reumatologie


* Startdatum: 13-05-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Het veranderend perspectief van de Nederlandse reumatologie


* Spreker: prof.dr. B.A.C. Dijkmans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Afscheidscollege

Het vakgebied van de reumatologie is in de afgelopen drie decennia wezenlijk veranderd en heeft wellicht de meest spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt van alle medische disciplines. Dit zegt Ben Dijkmans in zijn afscheidsrede `Het veranderend perspectief van de Nederlandse reumatologie'.

Op beleidsniveau heeft de strategische verkenning uit de jaren negentig, getiteld `Op weg naar een nieuw tijdsgewricht' gepleit om aan alle Nederlandse faculteiten posities voor hoogleraren reumatologie te creëren. De bestuurders van de Vrije Universiteit, samen met het Jan van Breemen Instituut (thans Reade) hebben in dezen hun verantwoordelijkheid genomen, wat leidde tot het oprichten van een afdeling reumatologie in 1996.

De vooruitgang van de reumatologie kan het beste worden geschetst aan de hand van de patiënt met chronisch gewrichtsreuma oftewel reumatoïde artritis. Leidde deze ziekte twintig jaar geleden tot ernstige misvormingen en blijvende invaliditeit, anno 2011 is het vooruitzicht opmerkelijk verbeterd. Deze verbetering kwam tot stand door vroege diagnostiek en intensieve behandeling met oude (methotrexaat) en nieuwe (biologicals) geneesmiddelen. Het lukt inmiddels bij de helft van de patiënten de ziekte tot rust te brengen en veel misvormingen te voorkomen.

Een minstens even spectaculair veld van onderzoek is de bevinding dat bepaalde autoantilichamen in het bloed al jarenlang aanwezig zijn voordat de ziekte zich uit. Studies worden verricht om personen die mogelijk reumatoïde artritis ontwikkelen nader te karakteriseren en onderzocht wordt hoe deze ontwikkeling richting ziekte tot staan gebracht kan worden.

In zijn afscheidsrede schetst Dijkmans welke ontwikkelingen het veld van de reumatologie in Nederland, en in het bijzonder in VUmc samen met Reade, heeft doorgemaakt, wat o.a. resulteerde in het EULAR predicaat Centre of Excellence.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam