ProRail

Persbericht

13-05-2011

ProRail plaatst overpad voor gehandicapten terug bij station Gorinchem

ProRail plaatst uiterlijk 1 juni van dit jaar een nieuw overpad op station Gorinchem. Hiervoor is gekozen na uitvoerig veiligheidsonderzoek en overleg met de stichting Gorinchems Platform voor gehandicaptenbeleid, Arriva, de gemeente Gorinchem en de Provincie Zuid-Holland.Â

Veiligheid waarborgen

ProRail ziet de mogelijkheid na uitgebreid onderzoek rondom het waarborgen van de veiligheid op het spoor. Aanvullende veiligheidsmaatregelen maken het mogelijk om het overpad te heropenen. Hierdoor wordt perron 2 weer toegankelijk voor de minder mobiele reiziger. Eind vorig jaar zag ProRail zich genoodzaakt vanuit het oogpunt van veiligheid het overpad te sluiten. Inmiddels is de situatie door een onafhankelijke partij nader onderzocht en is geconcludeerd dat het overpad veilig gebruikt kan worden als er extra veiligheidsvoorwaarden worden uitgevoerd.

Veiligheidsvoorwaarden

Om het overpad te kunnen heropenen worden nu door ProRail enkele voorwaarden gesteld. Deze voorwaarden zijn (1) dat de snelheid wordt verlaagd voor treinen vlak voor het overpad. Hiervoor worden nieuwe borden geplaatst langs het spoor (2) dat voor het goede zicht de vuilcontainer wordt verplaatst (3) dat een groot aantal medewerkers (stewards en de medewerkers die in de Arriva-store op het station werken) een specifieke instructie krijgt om veilig gebruik te kunnen maken van het overpad. Alleen die medewerkers mogen gehandicapte reizigers begeleiden bij het oversteken. Voor anderen blijft het overpad gesloten.

Plaatsing liften

Deze situatie van het overpad is een tijdelijke situatie omdat ProRail overal in Nederland werkt aan de verbetering van de toegankelijkheid van stations. Dit betekent in Gorinchem dat er in 2013 liften zullen worden geplaatst. Het overpad zal dan overbodig worden. ProRail onderzoekt nog of deze liften eerder kunnen worden geplaatst. Tot het moment van de installatie van het overpad, 1 juni, blijft de taxi- en treinvergoeding van kracht.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.prorailplaatstoverpadvoorgehand icaptenterugbijstationgorinchem&category=Regionaal]