Waterschap Zuiderzeeland


de `deuren'van afvalwaterzuivering Tollebeek

Waterschap Zuiderzeeland heropent de `deuren'van afvalwaterzuivering Tollebeek

Twee jaar geleden startte Waterschap Zuiderzeeland met de verbouwing van afvalwaterzuivering Tollebeek. Nu, na twee jaar verbouwen, heeft de zuivering weer een capaciteit die past bij haar gebied (de gemeenten Noordoostpolder en Urk).

Naast het renoveren van de bestaande zuivering is er een complete zuivering bijgekomen. Op het terrein is een nieuw beluchtingcircuit, een nabezinktank en een nieuw compressorgebouw gekomen. Naast de uitbreiding en renovatie is er op het zuiveringterrein ook een biogasinstallatie gebouwd. Daarmee worden gassen die vrijkomen door slibgisting, doormiddel van een warmtekrachtkoppeling omgezet in elektrische energie. Deze duurzaam opgewekte energie is voor eigen gebruik van de zuivering en zorgt daarmee voor een besparing van het energieverbruik.

In januari 2009 startte Waterschap Zuiderzeeland met de werkzaamheden aan zuivering Tollebeek. Zuivering Tollebeek zuivert al het afvalwater uit de gemeenten Noordoostpolder, Urk en het afvalwater van de visindustrie op Urk. De zuivering is gebouwd in 1980. Door woningbouw en de groei van de bedrijvigheid in de Noordoostpolder, was de capaciteit van de zuivering niet langer voldoende. Na de uitbreiding en renovatie is de zuivering vergroot van 79.500 inwonerequivalenten naar 145.000 inwonerequivalenten (een inwonerequivalent is een maat voor de hoeveelheid afvalwater die één persoon produceert).

Heropening afvalwaterzuivering Tollebeek
Dansschool Bloms Workout uit Emmeloord voeren een dansact uit

© Waterschap Zuiderzeeland

-