Oranjefonds



Project van de week: Stichting Fier Fryslan, Leeuwarden

Jonge vrouwen op de vlucht voor bedreiging en geweld vinden bij het project Bijzondere Vriendschappen een steuntje in de rug. De jonge vrouwen die nauwelijks sociale contacten hebben, trekken tijdelijk op met een maatje. Het Oranje Fonds steunt met EUR 45.000,= over twee jaar.

Stichting Fier Fryslán is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Centrum Jeugd van Fier Fryslan richt zich op jongeren van 13-23 jaar. Naast ambulante hulp biedt Centrum Jeugd opvang, bescherming en hulpverlening. Er zijn opvangvoorzieningen voor bijvoorbeeld slachtoffers van prostitutie, eergerelateerd geweld en voor vrouwen met een ernstige traumatisering ten gevolge van geweld in de relationele sfeer.

Bijzondere vriendschappen
Het project Bijzondere Vriendschappen is in 2008 gestart met het doel een netwerk van bijzondere vriendinnen (leeftijdgenoten) en big sisters (volwassenen) op te zetten voor jonge slachtoffers van prostitutie en geweld. Aangezien zij zo anoniem mogelijk moeten leven, hebben zij niet of nauwelijks sociale contacten. Dit terwijl zij juist op deze leeftijd bezig zouden moeten zijn met vrienden en vriendinnen, uitgaan en de wereld ontdekken.
Tevens is dit de leeftijdscategorie waarin je je afzet tegen je ouders, maar ze ook keihard nodig hebt. Vandaar de keuze om niet alleen een netwerk van vriendinnencontacten op te zetten, maar daarbij ook een netwerk van volwassenen die een meisje uit de opvang adopteren en hen eens mee uit nemen.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week
>