Gemeente Westvoorne


Andere inrichting recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse

In de recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse nemen actieve recreatievormen, zoals wandelen, fietsen en paardrijden toe. De vraag naar gebieden om vrij te recreëren, zonder veel voorzieningen of regels groeit. In reactie daarop voert Groenservice Zuid-Holland (G.Z-H) in opdracht van het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg werkzaamheden uit om recreatiegebieden Brielse Meer en Bernisse aan te passen aan de wensen van de meeste recreanten. De nieuwe inrichting van de gebieden vergt minder beheer en onderhoud. Op deze wijze kan het recreatieschap tevens de kosten verlagen. Dat is nodig vanwege de huidige economische situatie.

In 2010 liet het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg een recreantenonderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat recreanten steeds meer waardering hebben voor natuur, rust en ruimte. Een voorbeeld hiervan is âstruinnatuurâ. Ook is er meer vraag naar hoogwaardige horeca-, wellness- en leisurevoorzieningen. Daarentegen neemt de belangstelling voor stationaire recreatievormen, zoals zwemmen, liggen en spelen af. Dit is al enige tijd waarneembaar in Brielse Meer en Bernisse. Het aantal recreanten vermindert hier al enige jaren.

Wat gaat er gebeuren?
Om het recreatieaanbod van Brielse Meer en Bernisse voor zo veel mogelijk recreanten aantrekkelijk te houden, gaat het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg een deel van deze recreatiegebieden anders inrichten. Zo komt er meer ruimte voor actieve recreatie. De huidige wandel-, fiets- en ruiterroutes worden beter op elkaar aangesloten, een deel van de gazons verandert in bloemrijke vegetatie en sommige aanlegvoorzieningen voor boten maken plaats voor kreken. Om te voorzien in de vraag naar hoogwaardige horeca-, wellness- en leisurevoorzieningen, krijgen ondernemers meer mogelijkheden om locaties in het gebied te ontwikkelen. Rondom drie van deze zogenoemde âhotspotsâ in Brielse Meer en één âhotspotâ in Bernisse versterkt het recreatieschap de voorzieningen in samenwerking met ondernemers. Hierover vindt al enige tijd overleg plaats.

Huidige voorzieningen
Een gevolg is dat een aantal van de huidige recreatievoorzieningen verdwijnt. Ook gaat het recreatieschap het maaien van een aantal gazons beperken.
Op locaties waar relatief weinig recreanten komen, kan deze zomer minder gebruik worden gemaakt van voorzieningen. Zo wordt een aantal bankjes, picknicktafels en prullenbakken verwijderd. Daarnaast is een aantal toiletgebouwen gesloten en worden aanlegsteigers weggehaald en weinig gebruikte parkeervoorzieningen gedeeltelijk afgesloten. Vrijwel alle zwemlocaties in Brielse Meer en Bernisse blijven echter toegankelijk.

Overleg
Vanaf september 2011 worden de overige werkzaamheden in fases uitgevoerd.
Deze maatregelen hebben consequenties voor een aantal recreanten. Het recreatieschap heeft hiervoor begrip, maar heeft geen financiële middelen om het beheer en onderhoud te handhaven op het huidige niveau. Daarbij houdt zij er rekening mee dat het aantal bezoekers aan de recreatiegebieden met 20 tot 30% is afgenomen.

Het naturistenterrein kan wellicht in stand worden gehouden als de gebruikers en het recreatieschap een oplossing voor het onderhoud kunnen vinden. Hierover overlegt het recreatieschap met vertegenwoordigers van deze gebruikersgroep.

Andere recreatiegebieden
De andere recreatiegebieden: Badstrand Rockanje, Oostvoornse Meer en Landtong Rozenburg â trekken ook veel bezoekers van buiten de regio. Daarom heeft het recreatieschap ervoor gekozen daar het huidige niveau van beheer en onderhoud te handhaven en zonodig te versterken. Â