Nederlands Uitgeversverbond

Brussels Hof van Beroep veroordeelt Google


* 13 mei 2011

*

De uitspraak van het Hof van 5 mei 2011 in de zaak van Belgische collectieve rechtenorganisatie Copiepresse tegen Google bevestigde grotendeels de kortgeding-uitspraak van 2007 waarmee Google een publicatieverbod op grond van inbreuk op auteursrechten was opgelegd: "Er wordt niet betwist dat uitgevers (...) nadeel ondervinden". Volgens het Hof mag Google News niet worden gelijkgesteld met een persoverzicht, bovendien pleegt Google inbreuk op de zogenaamde persoonlijkheidsrechten omdat de naam van de auteur niet wordt vermeld. Het Hof geeft aan dat er grenzen zijn aan het recht op vrije verspreiding van informatie en verwijst daarbij onder meer naar uitspraken van het Belgische en Franse Hof van Cassatie waarin wordt bepaald dat het recht op informatie eindigt waar het auteursrecht begint.

Google mag op de websites google.be en google.com geen artikelen en foto's van Belgische Franstalige en Duitstalige kranten meer plaatsen. Een uitzondering geldt voor materiaal van dagblad L'Echo op Google News, omdat de krant zeven jaar gelden zelf had verzocht om content op de nieuwssite te plaatsten.

Deze uitspraak bevestigt dat respect voor het auteursrecht van essentieel belang is ten einde investeringen in nieuwscontent op diverse platforms te beschermen.