Gemeente Binnenmaas

Zaaiactie in natuurspeeltuin Puttershoek

13-05-2011

Met het inzaaien van wilde planten wordt de aanleg van de natuurspeeltuin in Puttershoek (aan de Maerten Bollesteeg) op vrijdag 20 mei afgerond. Scholieren van de basisscholen De Schelp, Het Driespan en de Petrus Datheenschool leggen samen met wethouder Wouter Joosten de laatste hand aan de speelplek. Het spel en daarmee de ontwikkeling van kinderen en de natuur komen samen op deze plek aan de rand van de Wijk van je Leven.

Samenwerkingsproject

De gemeente Binnenmaas, Hoekschewaards Landschap en de drie basisscholen hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de aanleg van de natuurspeeltuin. In dit samenwerkingsproject is een plek van ongeveer 7000 m² gerealiseerd waar kinderen en natuur samen gaan. Het is een plek om te spelen, maar ook een plek waar natuur zich kan ontwikkelen. Er zijn geen speeltoestellen.

Creativiteit

Kinderen moeten gebruik maken van wat de omgeving biedt. Water, zand, boomstammen, takken, etc., prikkelen de creativiteit van kinderen om hiermee zelf het spel te maken. Er zijn heuvels aangelegd, er is een moeraszone met een knuppelpad en een eiland. Verder zijn er bomen en struiken aangeplant.

Wilde planten inzaaien

Als sluitstuk zaaien de scholieren, samen met wethouder Joosten, op 20 mei wilde planten in. Het gaat om een twintigtal soorten die thuishoren in de streek en die ook interessant zijn voor insecten. Soorten als duizendblad, wilde peen, margriet, gele morgenster, wilde chicorei, zeepkruid en gewoon knoopkruid geven over een tijdje kleur aan het gebied. Voor het zaaien geeft Walradien de Man van Hoekschewaards Landschap een toelichting in de klas.

Onderhoud

De natuurspeeltuin wordt door Hoekschewaards Landschap onderhouden. Dit onderhoud zal niet erg intensief zijn, omdat de natuur de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen. Voor het beheer zoekt HWL nog vrijwilligers die in de omgeving van de tuin wonen. De scholen gaan de plek ook gebruiken voor natuureducatie. Het is duidelijk dat met de tuin in een behoefte wordt voorzien. Al vanaf de eerste werkzaamheden wordt er door de jeugd gebruik van gemaakt.