Vereniging Nederlandse Gemeenten

Cao-overleg gemeenten opgeschort

13.05.2011

Werkgevers en bonden hebben vandaag hun gesprekken over een nieuwe Cao voor gemeenteambtenaren opgeschort. Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG biedt namens de werkgevers tot en met 31 december 2012 een loonsverhoging van 2% en een individueel loopbaanbudget. Met dit bod gaan de werkgevers tot het een uiterste; meer loon zal onherroepelijk leiden tot nog meer verlies van arbeidsplaatsen. De bonden beraden zich op hun reactie.

De partijen waren dichtbij een Cao akkoord. Werkgeversvoorzitter Jantine Kriens: "We hebben als gemeenten flink onze nek uitgestoken met dit bod. Gemeenten hebben het financieel zwaar. Er wordt flink bezuinigd. Maar we realiseren ons als werkgevers terdege dat juist nu een investering in de medewerkers van belang is. We zijn dichtbij een prima akkoord, met vernieuwende afspraken over opleiden en mobiliteit, en veel keuzemogelijkheden voor de medewerkers".

Gemeenten zitten in financieel zwaar weer, er moet flink bezuinigd worden. Kriens benadrukt dat het VNG niet verder kan opschuiven. ` Er zit geen rek meer in; meer loon betekent gewoon meer verlies van arbeidsplaatsen. Zo simpel ligt het.'

De Cao gemeenten loopt af op 1 juni 2011.