CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Demjanjuk krijgt vijf jaar voor medeplichtigheid moord 28.000 Joden

vr 13-05-2011

Donderdag 12 mei was de uitspraak in München, waar de rechtbank zei overtuigd te zijn dat John Demjanjuk kampbewaarder is geweest in het vernietigingskamp Sobibor tussen 27 maart 1943 en september 1943. Demjanjuk kreeg vijf jaar voor medeplichtigheid.

De rechtbank oordeelde dat het bewezen is dat Demjanjuk werkzaam was in het kamp, waardoor hij van de moorden op de hoogte moet zijn geweest. Voor deze medeplichtigheid werd hij voor vijf jaar veroordeeld. De openbare aanklager had zes jaar tegen Demjanjuk geëist, daarbij rekening houdend met het feit dat hij als hulpkampbewaarder niet een heel hoge functie bekleedde. Ook werd bij de eis meegenomen dat Demjanjuk al acht jaar gevangen had gezeten in Israel, voordat zijn onschuld in een Israelische zaak was aangetoond.

In die zaak werd hij aangezien voor kampbeul Iwan de Verschrikkelijke, maar omdat daar twijfel over was, werd hij vrijgesproken. Nu blijkt dat hij misschien niet Iwan de Verschrikkelijke was, maar toch zeker wel Iwan de iets minder Verschrikkelijke. Hij was weliswaar een radar in een grotere machine, maar hij heeft toch meegewerkt aan de moorden van minstens 27.900 Joden, waaronder ook vele Nederlandse Joden. In totaal zijn er in Sobibor 250.000 mensen vermoord; 34.000 van hen waren Nederlands.

Tijdens de meer dan negentig procesdagen zei Demjanjuk zelf niets. Hij werd iedere zitting naar binnen gereden in een rolstoel, waarna hij te bed het proces bijwoonde en soms ook gewoon sliep. Tijdens recessen en na afloop maakte hij echter grapjes en leek hij een ander persoon te zijn.

Vanwege zijn hoge leeftijd (Demjanjuk is 91), mag hij in vrijheid zijn hoger beroep afwachten.