CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Palestijnse protesten verwacht op 63e verjaardag Israel

vr 13-05-2011

Op facebook en andere media worden Palestijnen en andere Arabieren opgeroepen tot grootschalige protest marsen op 15 mei, de dag dat Israel volgens de Gregoriaanse kalender onafhankelijk werd. Ook roepen sommigen op om op 15 mei de derde intifada te beginnen. Het Israelische leger heeft laten weten dat dit de test wordt voor wat de samenwerking tussen Hamas en Fatah betekent voor Israels veiligheid.

15 mei wordt in de Arabische wereld herdacht als `Nakba' dag - de dag van de `Catastrofe'. Jaarlijks zijn er onlusten, maar dit jaar wordt verwacht dat er grotere problemen zullen zijn. Hoewel de meeste websites een vreedzaam protest willen, zijn er ook groepen die de derde intifada willen beginnen en ook Arabieren uit andere Arabische landen oproepen om naar Israels grenzen toe te komen.

Het Israelische leger heeft extra voorbereidingen getroffen en is naar eigen zeggen `klaar voor Nakba Dag'. In de afgelopen jaren hebben de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit zelf de demonstranten in toom gehouden, maar de vraag is of het verdrag tussen Hamas en Fatah zal betekenen dat de troepen van Fatah dit jaar zullen toekijken en niet ingrijpen.

Toch verwacht het Israelische leger niet dat een derde intifada dit weekend zal beginnen. Wel denken zij dat het mogelijk een test is voor september, wanneer de Palestijnen hun staat hopen uit te roepen. Ook zeggen hoge militaire functionarissen dat de meeste mensen die op facebook pagina's `Ik vind dit leuk' klikken op berichten over een derde intifada, niet zelf uit de Palestijnse gebieden komen. Ook het feit dat er geen buitenlandse activisten en journalisten zijn toegestroomd, wijst er volgens de militairen op dat de derde intifada dit weekend nog niet massaal van start zal gaan.