Gemeente Reimerswaal


Gemeentelijke aanbesteding leerlingenvervoer

In de media zijn de afgelopen week diverse berichten verschenen rondom de gemeentelijke aanbesteding van het leerlingenvervoer. Naar aanleiding van deze berichten hecht het college van burgemeester en wethouders er aan een korte verklaring af te geven.

Op grond van (Europese) wet- en regelgeving is de gemeente verplicht de opdracht voor het vervoer van leerlingen vanuit de gemeente Reimerswaal aan te besteden. De voorschriften daarvoor overstijgen het gemeentelijk beleid en de gemeente dient zich daar aan te houden. De gebruikelijke voorkeur voor lokale ondernemers, kon, om die reden, in dit aanbestedingstraject dan ook niet worden meegenomen. De gemeente heeft er derhalve geen invloed op kunnen hebben welke ondernemingen wel of niet hebben kunnen offreren voor deze opdracht.

In diverse reacties wordt het beeld geschetst dat er bij de aanbesteding niet gekeken zou zijn naar de kwaliteit van de verzorging van het leerlingen vervoer. Echter, de kwaliteitseisen zijn nauwkeurig beschreven in het programma van eisen; en was derhalve voor alle partijen bekend en gelijk.
Naast deze eisen aan de kwaliteit resteert dan een beoordeling op basis van prijs. Op grond van de genoemde regelgeving is het voor de gemeente, in dit traject, niet mogelijk om de opdracht te gunnen aan een ander, dan de ondernemer die de opdracht wil uitvoeren tegen de laagste prijs.

Onderdeel van deze regelgeving zijn ook uitgebreide mogelijkheden voor bezwaar en beroep. Indien een partij van oordeel is dat de procedure niet of niet geheel juist wordt doorlopen, kan daarvan gebruik worden gemaakt. In deze procedure is hiervan geen gebruik gemaakt.

Dit alles laat onverlet dat de het college het mogelijke verlies van werkgelegenheid binnen de gemeente Reimerswaal zeer betreurt. Juist om die reden wil het college hiermee laten blijken, dat zij deze procedure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid heeft uitgevoerd.