Gemeente Best

Regels rondom geluid festivals Aquabest

13-05-2011

Bij Aquabest vinden elk jaar diverse festivals plaats. Naast het plezier voor de bezoekers, kan de muziek kan leiden tot overlast voor omwonenden. Naast de milieuregelgeving waarmee Aquabest te maken heeft bij reguliere activiteiten, gelden er tijdens festivals regels die de gemeente specifiek voor Aquabest heeft opgesteld. Hierbij moet u denken aan geluidsnormen, het aantal evenementen en eindtijden hiervan. Organisatoren van festivals kunnen volgens de wet- en regelgeving wel een verruiming van de regels aanvragen.
In dit nieuwsbericht leest u meer over de regels voor festivals.

Aantal toegestane festivals
Aquabest moet zich in de reguliere situatie aan de wettelijk geldende geluidnormen houden. Maximaal 12 keer per jaar en maximaal één keer per maand mag een evenement plaatsvinden waarvoor een ontheffing van de geluidnormen wordt aangevraagd. Deze worden zoveel mogelijk gespreid met behulp van de volgende uitgangspunten:


- voor één maand mogen twee ontheffingen worden aangevraagd;
- het maximum van 12 ontheffingen per jaar niet mag worden overschreden;

- tussen evenementen zit steeds minimaal één 'rustweekend'.

Maximale geluidnorm
Ook bij het verlenen van een ontheffing geldt een maximale norm. De geluidsnorm wordt zodanig verruimd dat enerzijds de ondernemer de ruimte krijgt om de activiteiten te houden waarvoor hij ontheffing vraagt en anderzijds de overlast voor omwonende zoveel mogelijk beperkt is. Hiervoor worden de volgende maatregelen genomen:
- Ieder festival krijgt geluidnormen opgelegd op meetpunten die zijn toegespitst op het specifieke festival. Hierbij mag de algemene regel, een zogenoemd equivalent muziekniveau (LAeq,T) van maximaal 70 dB(A) bij woningen, niet worden overschreden.

- Het geluidniveau wordt voorafgaand aan het evenement door een externe geluidsdeskundige, in opdracht van de organisatie, ingeregeld.
- De organisatie moet tijdens het evenement in de avonduren metingen laten verrichten om aan te tonen of aan de opgelegde geluidsniveaus wordt voldaan.

Maximale eindtijd
De ontheffing van de geluidvoorschriften geldt steeds tot 23:00 uur. Met uitzondering van één festival , waarbij de eindshow tot 23:15 uur mag duren. Na deze tijd moet Aquabest weer voldoen aan de reguliere geluidvoorschriften.

Geluidoverlast Aquabest melden
Het is mogelijk dat u tijdens evenementen toch overlast ervaart. Ook als de organisatie zich aan de regels houdt. Bent u echter van mening dat dit niet het geval is, dan kunt u tijdens of na een evenement contact opnemen met de gemeente Best, telefoonnummer 0499-360360.Dit nummer is buiten kantooruren bereikbaar.

Festivals Aquabest in 2011

Voor de volgende zes festivals is een ontheffing aangevraagd of al verleend:

Zaterdag 14 mei Housequake
Maandag 23 mei Bavaria Springbreak
Zaterdag 18 juni Lakedance
Zaterdag 16 juli Extrema Outdoor
Zaterdag 20 augustus Lakedance
Zaterdag 17 september Sneakerz

---