Rijksoverheid

Groene economie biedt kansen voor de topsectoren

Persbericht | 13-05-2011

Nederland kan uitgroeien tot een wereldwijd centrum voor de toepassingen van duurzame biomassa in bijvoorbeeld de chemie en de energiesector. Dit biedt kansen voor duurzame productie in de industrie, de landbouw en duurzame energie.

Hiervoor zijn alleen wel extra inspanningen nodig, zoals minder hinderlijke wet- en regelgeving en investeringen in onderzoek. Ook moet goed worden gelet op eventuele negatieve neveneffecten van het gebruik van biomassa. Dit staat - samengevat - in de kabinetsreactie op een SER-advies over de `biobased economy' en het advies duurzaamheid en draagkracht van de Commissie Duurzaamheidvraagstukken Biomassa (CDB), waarmee de ministerraad op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft ingestemd.

Het kabinet onderschrijft de adviezen van de SER en de CDB. Om de kansen te pakken die groene grondstoffen en biomassa bieden onderneemt het kabinet een aantal stappen:

- Investeringen in onderzoek en innovatie: Voor topsectoren als de chemie, de agrofood, de tuinbouw, de logistiek (de Rotterdamse haven bijvoorbeeld) en de energiesector biedt het (her)gebruik van biomassa en groene grondstoffen kansen om te verduurzamen en tegelijkertijd te groeien. Daarom investeert het kabinet 5 miljoen euro in de Wageningen Universiteit om te zorgen dat zij samen met het bedrijfsleven hun kennis op het terrein van groene grondstoffen toepasbaar maken voor bedrijven. Dit gebeurt in een nieuw centrum dat hiervoor wordt opgezet (Centre for Biobased Economy). Ook zijn proefprojecten gestart voor de verdere ontwikkeling van bioraffinage. Daarnaast kijken TNO en KNAW samen met teams uit de topsectoren van de Nederlandse economie naar verdere versterking van het onderzoek.

- Duidelijke wet- en regelgeving. Bedrijven zijn gebaat bij standaardisering en certificering van biomassa in een internationale context. Dit schept helderheid en investeringszekerheid voor bedrijven. Nederland heeft hier in het verleden sterk aan bijgedragen en wil dit blijven doen zodat er duidelijkheid is voor ondernemers. Zo zet Nederland zich in om voor `biobased' producten te komen tot duurzaamheidcertificering, waarbij het Nederlands Normalisatie Instituut een voortrekkersrol speelt.

- Duurzaamheid voorop. Biobrandstoffen moeten duurzaam worden geproduceerd, omdat anders de milieuwinst elders weer teniet wordt gedaan. Daarom maakt het kabinet zich onder meer binnen de EU hard voor aanvullende en heldere normen waarbij gekeken wordt naar de indirecte effecten van bepaalde teelt zodat er bijvoorbeeld geen verdringing van de reguliere voedselproductie plaats vindt.

Met de voorgaande en de in de kabinetsreactie beschreven aanvullende stappen is het kabinet van mening dat Nederland de kansen die groene grondstoffen bieden ten volle benut op een verantwoorde manier. Met name topsectoren als de chemie-, tuinbouw-, agrofood- en energiesector zullen hiervan profiteren.