Stichting FOM 13 mei 2011

BRM-meeting: alles over biomaterialen

De Stichting FOM, het Dutch Polymer Institute en het Top Institute Food and Nutrition organiseerden afgelopen dinsdag een symposium over biomaterialen in Utrecht. Het doel van deze Bio(-Related) Materials (BRM) meeting is om de experts van dit vakgebied - uit de academische wereld en de industrie - samen te brengen. Zij doen fundamenteel onderzoek naar materialen uit de natuur, uiteenlopend van menselijke weefsels tot zijde. Deze kennis kan uiteindelijk gebruikt worden om bestaande biomaterialen te verbeteren, ze na te bootsen of nieuwe materialen te maken met gewenste eigenschappen. Posterpresentatie op de BRM-meeting
vergroten Posterpresentatie op de BRM-meeting

David Porter sluit de meeting af met een presentatie over de wonderlijke eigenschappen van zijde
vergroten David Porter sluit de meeting af met een presentatie over de wonderlijke eigenschappen van zijde
In 2008 startte FOM het Industrial Partnership Programme 'Bio(-Related) Materials' in samenwerking met het Dutch Polymer Institute en het Top Institute Food and Nutrition. Nu dit programma goed op stoom is, organiseren zij een BRM-dag om het veld bij elkaar te brengen en elkaar over nieuwe ontwikkelingen te informeren. De dag stond in het thema van 'Multi-scale physics of complex biopolymeric systems': onderzoek naar de relatie tussen afzonderlijke atomen, moleculen, molecuulclusters en hele vezels van het materiaal.

De keynote speakers waren prof. Steven Eppell (Case Western), prof. Peter Bolhuis (UvA), dr. Arjen Bot (Unilever) en prof. David Porter (Oxford). Daarnaast presenteerden vier onderzoekers uit het BRM-programma en was er een postersessie. Mede-organisator Pieter de Witte (programmacoördinator bij FOM) is erg tevreden: "De opkomst was goed, zo'n 75 mensen. De lezingen waren ook erg interessant. Het is mooi om te zien met hoeveel disciplines de fysica is verbonden én dat de onderzoekers elkaar ondanks hun verschillende achtergronden toch goed weten te bereiken."

Volgend jaar zal de BRM-meeting opnieuw plaatsvinden. Houd de FOM-website in de gaten voor meer informatie. Heeft u vragen of opmerkingen over de meeting? Neem dan contact op met Pieter de Witte.