Woonbond


13-05-2011 Student met huurcontract mag in woning blijven

De Delftse studentenhuisvester DUWO wil af van bewoners met reguliere huurcontracten, om zo plaats te maken voor nieuwe studenten. De Amsterdamse kantonrechter stak daar een stokje voor.

DUWO geeft nieuwe huurders sinds 2007 een zogenaamd campuscontract, waarin staat dat de huurder binnen zes maanden na beëindiging van de studie moet verhuizen. De huisvester wil ook huurders die al vóór 2007 een regulier huurcontract hadden getekend op een campuscontract overzetten.

Wetboek en hamer DUWO daagde dertien huurders in Delft en Amstelveen voor de rechter om jurisprudentie te laten ontstaan. De kantonrechter in Delft oordeelde dat de huurcontracten ontbonden mogen worden, maar de rechtbank in Amsterdam gaf eind april een tegengesteld oordeel. De reguliere huurovereenkomst van de vier gedaagden blijft daarom in stand.

De Amsterdamse kantonrechter stelt dat DUWO geen "redelijk aanbod" aanbod doet en dat de evenmin sprake is van "dringend eigen gebruik". Bovendien is er voor de huurders geen vervangende huisvesting beschikbaar.

Voorlopig geen campuscontract voor reguliere huurder

DUWO heeft op 4 mei laten weten voorlopig te stoppen met het aanbieden van campuscontracten aan huurders met een regulier huurcontract. De corporatie gaat wel in beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam en wacht de uitkomst van die procedure af. DUWO verhuurt studentenkamers in onder meer Delft, Leiden en Amsterdam.

Woonbond: doorstroming niet ten koste van huurbescherming

"De Amsterdamse kantonrechter heeft volgens de wet geoordeeld", zegt Woonbond-woordvoerder Hans Roseboom. "We snappen dat nieuwe studenten ook een woning nodig hebben, maar doorstroming mag niet ten koste gaan van huurbescherming. De corporatie kan bewoners met een regulier huurcontract ook stimuleren tot vrijwillig vertrek door een redelijke verhuiskostenvergoeding en passende vervangende woonruimte aan te bieden."

Meer studentenhuisvesters willen van reguliere huurders af

DUWO is niet de enige studentenhuisvester die reguliere huurovereenkomsten wil omzetten naar een campuscontract. Inmiddels worden ook tweeduizend reguliere huurders van SSH Utrecht met huisuitzetting bedreigd. Op 20 april zijn acht bewoners op de Uithof voor de rechter gedaagd.

Vragen over campuscontracten? Bel de Huurderslijn voor advies.