Gemeente Leeuwarden

Wijkveiligheidsscore Leeuwarden vergelijkbaar met vorig jaar

Op donderdagavond 12 mei presenteerden burgemeester Ferd Crone en politiechef Sylvia te Wierik de Leeuwarder wijkveiligheidscijfers 2010. De veiligheidsindex laat zien hoe de totale veiligheid in de Leeuwarder wijken zich ontwikkelt. De score op de veiligheidsindex is in 2010 nauwelijks gewijzigd: in 2009 werd een 7,43 gescoord, in 2010 een 7,39. Deze kleine afname komt door een wijziging in het model: ook meldingen van het meldpunt overlast worden vanaf 2010 in de score meegenomen.

Elke wijk een cijfer

Jaarlijks (vanaf 2004) meet de gemeente Leeuwarden de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex (PDF, 592 kB, opent in nieuw venster). Alle woonwijken krijgen een cijfer van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van:
* Objectieve vastgelegde gegevens van politie en gemeentelijke diensten over bijvoorbeeld diefstal, drugsoverlast, inbraak, overlast en vandalisme. Ook cijfers over bijvoorbeeld aantal uitkeringsgerechtigden, woningvoorraad en omgevingsmeldingen zijn hierin meegenomen.

* De (subjectieve) mening van een aantal geënquêteerde Leeuwarders over de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk

In 2010 zijn alleen de objectieve cijfers ververst, dit gebeurt jaarlijks. De (subjectieve) enquêtegegevens toetsen we eens in de twee jaar. In het najaar van 2011 komen nieuwe enquêtegegevens beschikbaar.

Categorieën

De index deelt wijken en deelgemeenten in vier categorieën in: Rood: onveilig, Geel: probleem, Blauw: aandacht en Groen: veilig. Er is slechts één rode wijk in Leeuwarden: de binnenstad.

Voor het gemeentebestuur is de jaarlijkse wijkveiligheidsindex een belangrijk sturingsinstrument. Ook politie Fryslân en Openbaar Ministerie zijn betrokken bij de index en gebruiken deze voor hun veiligheidsbeleid.