Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 13 mei 2011

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Sinds 2001 bestaat Europese regelgeving om genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) op de markt te brengen. Landbouwers moeten de landbouwgewassen van hun keuze kunnen verbouwen, of dat nu genetisch gemodificeerde, conventionele of biologische gewassen zijn. Co-existentieregels moeten deze keuzevrijheid verzekeren en economische schade vermijden. Na advies van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, de SERV, de MiNa-Raad en de Permanente Werkgroep ICLB hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de besluiten met de specifieke maatregelen voor de co-existentie van genetisch gemodificeerde, conventionele en/of biologische aardappelgewassen en de co-existentie van genetisch gemodificeerde, conventionele en/of biologische suikerbieten. Over deze besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het verdrag van Lissabon legde het aantal Europese parlementsleden vast. Omdat het verdrag niet op de voorziene datum in werking is getreden, vonden de Europese verkiezingen van 2009 plaats volgens de bepalingen van het verdrag van Nice, waarbij nog andere aantallen golden. Hierdoor konden een aantal EU-lidstaten niet het aantal Europese parlementsleden verkiezen waarop zij volgens het verdrag van Lissabon recht zouden hebben gehad. Om dit te verhelpen is nu een nieuw protocol opgesteld bij het verdrag van Lissabon, dat het aantal parlementsleden tijdelijk verhoogt tot het einde van de zittingsperiode 2009-2014. De Vlaamse Regering hechtte haar goedkeuring aan dit protocol, en keurt nu, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet definitief goed dat met dit protocol instemt. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan het Central Emergency Fund van de Verenigde Naties voor de ondersteuning van een flexibel inzetbaar instrumentarium voor humanitaire hulp. Doel is te voorzien in een zeer snelle hulprespons voor tijdskritische noodsituaties en een aanvullende financiering voor langdurige crisissen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent zo'n 177.000 euro subsidie toe aan de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten in Brussel als tegemoetkoming in de kosten voor de ondersteuning van het convenantenbeleid gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de nieuwe overeenkomst met het Flanders Center Osaka voor de periode 2011-2015. Het Flanders Center Osaka werd in 1975 opgericht en is een stichting naar Japans recht.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist om, in het kader van de deelname van de federale overheid, ook te participeren aan de Internationale Tentoonstelling in Yeosu (Zuid-Korea) in 2012. Het gaat om de internationale tentoonstelling 'The Living Ocean and Coast: Diversity of Resources and Sustainable Activities', van 12 mei tot 12 augustus 2012 ter promotie van het samenleven van mensen en oceanen door de bescherming van maritieme ecosystemen. Dit thema wordt opengetrokken naar klimaatveranderingen, kustontwikkeling, alternatieve energiebronnen en de hele milieuproblematiek.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering draagt de acht leden van de Raad van Bestuur en de voorzitter van het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (vleva) voor.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege
De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en ondertekening van het Nagoya Protocol on Access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits arising from their utilization to the Convention on Biological Diversity, kortweg het ABS- Protocol. Het Protocol heeft een vrij ruim toepassingsgebied en betreft alle onderzoek en ontwikkeling (het zogenaamde 'gebruik') op de genetische en biochemische samenstelling van genetische rijkdommen, ongeacht of het hierbij om materiaal van plantaardige, dierlijke, microbiële of andere oorsprong gaat voor zover het functionele eenheden van erfelijkheid bevat. Enkel menselijk genetisch materiaal is uitgesloten. Het protocol biedt een algemeen kader voor een eerlijke en billijke verdeling van de voordelen voortvloeiende uit het gebruik van genetische rijkdommen.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Maarten Dedeyne vervangt Timothy De Clerck als lid van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wil de regeling voor personeelsmobiliteit uitbreiden, zodat de mobiliteit vanuit de lokale sector naar de diensten van de Vlaamse overheid mogelijk wordt. Daarvoor wijzigt ze, na onderhandelingen met de vakorganisaties, opnieuw principieel het Vlaams personeelsstatuut rond de externe mobiliteit. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent in totaal zo'n 981.000 euro subsidie toe aan de Centra voor Algemeen Welzijnswerk Archipel, De Kempen, De Mare, De Papaver, Regio Brugge, Regio Dendermonde, Het Welzijnshuis, Regio Leuven, Sonar, Stimulans, Visserij en Zuid-Oost-Vlaanderen voor de uitvoering van de omzendbrief over de opvang van verkeersslachtoffers, de opvang van minderjarige slachtoffers en de ondersteuning van de vrijwilligerswerking bij de hulpverlening aan slachtoffers.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent zo'n 263.000 euro subsidie toe aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de realisatie van de opdrachten uit het convenant naar de doelgroep Subsaharaanse Afrikaanse migranten en reizigers voor het werkjaar 2011. Concreet gaat het om de promotie van de seksuele gezondheid en preventie van soa en hiv bij de Subsaharaanse Afrikaanse migranten die in Vlaanderen wonen en de preventie van reisgebonden ziekten in Vlaanderen. De werkingssubsidie wordt verhoogd met bijna 7.000 euro voor een verhoging van de eindejaarspremie, voor managmentondersteuning en voor werkdrukvermindering.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering vervangt een effectief lid en twee plaatsvervangende leden van het Raadgevend Comité bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het drinkwaterdecreet en wijzigt ze definitief het besluit met de reglementering over de kwaliteit en levering van drinkwater. Het besluit voorziet de nodige praktische bepalingen voor het toezicht op de toepassing van het decreet en zijn uitvoeringsbesluiten door middel van onder meer de aanduiding van toezichthoudende en controle-ambtenaren.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de wijzigingen in een ontwerp van koninklijk besluit en in twee ontwerpen van ministerieel besluit over het verzamelen van gegevens over het woon-werkverkeer. Volgens de programmawet moet elke werkgever die minstens 100 werknemers tewerk stelt, een aantal gegevens verzamelen over het woon-werkverkeer van die werknemers. Door de wijzigingen moeten deze gegevens niet enkel globaal per vestiging worden meegedeeld, maar ook gekoppeld aan de postcodes van de woonplaatsen van de werknemers. Daarnaast zijn er enkele administratieve of taalkundige wijzigingen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche In het kader van het impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie kent de Vlaamse Regering voor 2011 een subsidie toe aan de startcentra Startcentrale cvba in Heusden-Zolder (189.000 euro) en De Punt nv in Gent (329.000 euro). Het gaat om maximumbedragen, die afhankelijk zijn van de behaalde resultaten in 2011.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt het gewijzigde uitvoeringsbesluit bij het decreet over de algemene bepalingen over milieubeleid, wat betreft de normering van vast opgestelde zendantennes voor elektromagnetische golven tussen 10 MHz en 10 GHz, opnieuw principieel goed. De elektromagnetische golven die deze bronnen uitzenden kunnen afhankelijk van onder meer de frequentie en het uitgestraalde vermogen schadelijke effecten hebben voor de mens en het leefmilieu. Dit wijzigingsbesluit legt het wettelijke kader vast voor de normering van elektromagnetische golven van vast opgestelde zendantennes. Het besluit was al een eerste keer principieel goedgekeurd op 2 april 2010. Ondertussen is het decreet bekrachtigd dat voorziet in de rechtsgrond voor de aanpassing van dit besluit, zodat het nu voor advies kan voorgelegd worden aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de vervanging van een aantal effectieve en plaatsvervangende leden van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet over de pensioenregeling bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW). Het gaat om een aanpassing aan de gewijzigde federale pensioenregeling. Door deze wijziging kan de VMW ondergebracht worden in één van de korven van het perequatiemechanisme. Dit mechanisme werd bij wet gewijzigd in 2007, waardoor de perequatie niet langer individueel, maar op basis van korven gebeurde. Door het specifieke statuut van de VMW paste ze echter niet in één van de voorziene korven, wat door de decreetswijziging wordt verholpen. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering draagt de 18 vertegenwoordigers van de Vlaamse Gemeenschap en de voorzitter voor in de raad van bestuur van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen voor een mandaat van zes jaar.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Muntpunt is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie om een gemeenschappelijk informatie-, communicatie- en promotiebeleid te voeren voor de inwoners en bezoekers van Brussel. Het decreet tot oprichting van Muntpunt vzw kan maar in werking treden na goedkeuring van het verslag over het boekenonderzoek van de vzw's. De Vlaamse Regering gaat nu akkoord met het verslag van de bedrijfsrevisoren over het boekenonderzoek van de vzw's en keurt het besluit goed met de datum van inwerkingtreding van het decreet tot oprichting van Muntpunt. Ze keurt tegelijk ook het ontwerp van statuten van vzw Muntpunt goed en gaat akkoord met de voordracht van de stichtende leden van vzw Muntpunt.