Gemeente Soest

Eerste auto wagenpark gemeente Soest op Biogas

13 mei 2011

Vandaag, op vrijdag 13 mei, is de eerste bedrijfswagen op biogas geleverd aan de gemeente Soest. Deze auto is duurzaam, omdat het rijdt op biogas, wat kan worden gewonnen uit vergisting van organisch materiaal. De auto is voorzien van een opvallend uiterlijk, waardoor niemand de auto kan ontgaan.

De gemeente Soest is als organisatie aardig op weg om klimaatneutraal te worden. Dit realiseert zij door onder andere de zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis, het gebruik van groene stroom en LED-verlichting. Ook de komende tijd staan er diverse veranderingen en maatregelen gepland die de CO2-uitstoot verder terug moeten dringen. Nu gaat de gemeente de eerste stappen zetten in het duurzaam rijden. Wethouder Witte en opzichter Gerard Wallet bekijken de nieuwe auto.

De gemeente heeft namelijk in het Duurzaamheidsplan 2010-2014 als een van de doelen opgenomen om te besparen op fossiele brandstoffen of gebruik te maken van alternatieve brandstoffen. Deze auto op biogas is een begin, het is de bedoeling dat er meer gaan volgen.

Want de komende jaren zullen ook alle auto's (10 in totaal) bij vervanging worden voorzien van een motor die op biogas kan rijden. De CO2 uitstoot die de gemeente hiermee bespaart, wordt berekend over het hele proces van well to wheel (winning tot gebruik) en bedraagt 60g/km, wat voor deze bedrijfswagen neerkomt op een reductie van 720 kg per jaar.

Herkenbaar

De nieuwe auto heeft een opvallend uiterlijk. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van de gemeente Soest in het straatbeeld. Op die manier is het voor inwoners namelijk duidelijk dat deze auto van de Soest is en weten zij dat zij de bestuurder kunnen aanspreken als zij een vraag of een opmerking hebben. Dit ontwerp wordt de komende tijd doorgevoerd op het gehele wagenpark van de gemeente Soest.