Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Invulling overheidsapparaat schaadt vertrouwen in overheid

Friday, 13 May 2011 08:46

De VBC heeft kennis genomen van het besluit van de Raad van Ministers om alvast een deel van het topkader van het ambtenarenapparaat te benoemen. Uitgaande van de lijst van personen die zijn benoemd en de posten die zij gaan vervullen, kan niet aan de indruk worden ontkomen dat bij het overgrote deel, politieke gezindheid, loyaliteit, kleur en affiniteit in het benoemingsproces dominante rollen hebben vervuld en de belangrijkste wegingsfactoren geweest zijn bij het vaststellen van het eindbesluit. Als de berichtgeving in de media correct is, vormt de aanstelling van de sector directeur Publieke Dienstverlening hierbij het dieptepunt.
Het bij voorbaat trachten veilig te stellen van een positie in het overheidsapparaat voor het geval het politiek mis zou lopen, is niet alleen het schoolvoorbeeld van "politikeria", doch een afkeurenswaardig concept dat niet langer past in onze moderne tijd. Recente gerechtelijke uitspraken op dit terrein hebben dit bevestigd. In plaats van lering uit deze gebeurtenissen te trekken wordt de samenleving doelbewust geprovoceerd. Zeer kwalijk en schadelijk.

Gebaseerd op ervaringen uit het verleden twijfelt de VBC er ernstig aan of voornoemde criteria een solide basis vormen om tot een overheidsapparaat te komen dat voldoet aan de eisen van een modern democratisch en een op rechtszekerheid gestoeld land.

Naar de bescheiden mening van de VBC heeft de Curaçaose samenleving behoefte aan en recht op een overheidsapparaat dat integer, transparant, klantvriendelijk, efficiënt, effectief, flexibel, betrouwbaar, onpartijdig en onafhankelijk is. Een apparaat dat bovendien respect heeft voor mensenrechten en conform de wet handelt.

Het komt de VBC voor dat het realiseren van deze eisen en eigenschappen veeleer bereikt zullen kunnen worden met (top)ambtenaren die professioneel, bekwaam en deskundig zijn alsmede over de juiste expertise en "know how" beschikken in plaats van louter de juiste politieke voorkeur en gelieerdheid.

De VBC betreurt de weg welke de Ministerraad thans heeft gevolgd om het overheidsapparaat in te vullen, omdat het vertrouwen in de overheid hiermee wordt geschaad. Voor het leef - en investeringsklimaat is dit ook geen goede ontwikkeling met name omdat onder meer de verstikkende bureaucratie hiermee in stand wordt gehouden.

De VBC herhaalt haar voorstellen om tot een politiek neutraal en deskundig ambtenarenapparaat te komen waar de samenleving recht op heeft. Dit is althans het ideaal beeld waarnaar gestreefd zou moeten worden.

De kern van deze voorstellen is om het personeelsbeleid in de publieke sector zoveel mogelijk van politieke bemoeienis te ontdoen. Hiertoe zou bijvoorbeeld een onafhankelijk staatsorgaan met de status van een Raad van Advies of Algemene Rekenkamer kunnen worden ingesteld dat zich louter toelegt op personeelsaangelegenheden in de publieke sector. Nadat de ministeries de benodigde functies en vacatures kenbaar hebben gemaakt zou invulling hiervan kunnen geschieden door dit orgaan en niet door de Raad van Ministers zoals thans het geval is.

Curaçao, 13 mei 2011
Bestuur VBC