IJssellandziekenhuis

Dag van de beroerte (CVA) op 10 mei succesvol en zinvol

13 May 2011
CVA markt in de hal van het ziekenhuis

Op dinsdag 10 mei werd in 19 Europese landen de Dag van de beroerte (CVA) georganiseerd om aandacht te besteden aan het herkennen en voorkomen van een CVA. In Nederland namen ruim 250 ziekenhuizen, zorgcentra, huisartsen en apothekers deel.
Het IJsselland Ziekenhuis organiseerde op deze dag een kleine informatiemarkt in de hal van het ziekenhuis, die door meer dan 100 mensen werd bezocht.

Van 10.30 tot 17.00 uur konden bezoekers terecht bij de informatiestands waar verpleegkundigen van de zogenoemde "stroke unit*" van het ziekenhuis vragen beantwoordden. Informatiematerialen en lekker gezonde hapjes werden uitgedeeld.

De meeste bezoekers hadden gerichte vragen, zowel over een beroerte ("mijn man/vader/zus heeft een beroerte gehad, ik wil graag meer informatie") als over de preventie van een beroerte ("wat moet ik doen om geen beroerte te krijgen?"). Daarnaast werd regelmatig geïnformeerd naar de mogelijkheden voor lotgenotencontact, zoals de afasievereniging. De bloeddrukmeting was favoriet.

Op deze dag was er ook veel ruimte voor bezoekers om hun eigen verhaal te vertellen en te praten over wat hen is overkomen.

Ook het team van het IJsselland Ziekenhuis heeft de dag als zeer zinvol ervaren; de ideeën voor het volgende jaar liggen op de plank.


* De stroke unit is een gespecialiseerde afdeling waar een beroerte in de acute fase wordt behandeld.

---