Nieuw-Vlaamse Alliantie



Maak van Dendermondse gevangenis een gesloten jeugdinstelling

klok 13 mei 2011

De N-VA wil dat de gevangenis van Dendermonde een gesloten jeugdinstelling wordt. De nood is hoog, want nu worden minderjarigen geweigerd omdat er geen plaats is in de bestaande instellingen. Sarah Smeyers, Kamerlid van de N-VA: "Nu er een nieuwe gevangenis komt in Dendermonde, wil de N-VA het debat openen over de herbestemming van de bestaande gevangenis. Momenteel ligt de toekomst van het huidige gebouw open."

Eerst zijn er de cijfers: vorig jaar moesten de gesloten centra liefs 1180 maal een minderjarige weigeren omdat er geen plaats was. Smeyers: "Maar een gesloten jeugdinstelling sluit ook perfect aan bij de huidige functie van het gebouw en bij de lange geschiedenis van Dendermonde als penitentiair centrum. Het komt ook de werkgelegenheid in de streek ten goede en zou voor een geografische spreiding van gesloten jeugdinstellingen zorgen. Dat vergemakkelijkt het bezoek van familie aan de jongeren."

Naast Ruiselede in West-Vlaanderen, Everberg in Vlaams-Brabant, Mol in Antwerpen en Tongeren in Limburg, zou ook Oost-Vlaanderen zijn gesloten centrum hebben. Vandaag verblijven in Dendermonde zo'n 230 gedetineerden. Na de nodige aanpassingswerken zou Dendermonde als gesloten jeugdinstelling plaats kunnen bieden aan 100 tot 150 jongeren.

Werkgelegenheid

Nu werken 130 mensen in de gevangenis van Dendermonde. De begeleiders van de VDAB komen daar bovenop. Door de bijzondere noden van een gesloten jeugdinstelling kan Dendermonde als gesloten instelling aan zo'n 150 mensen werk verschaffen. Smeyers: "Ook dit is voor N-VA een belangrijk argument in de beslissing om de gevangenis de nieuwe bestemming van gesloten instelling te geven."

Grondige renovatie

De bestaande gevangenis is danig verouderd en een gesloten jeugdinstelling heeft andere noden, maar met de gepaste renovatie moet het kunnen. Dendermonde is een geklasseerd gebouw: Monumentenzorg zal nauw bij het project betrokken moeten worden.

Het ombouwen van een geklasseerde gevangenis tot een gesloten jeugdinstelling is trouwens niet nieuw. De recente ervaring in Tongeren leert dat het mogelijk is. Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be