Groen!

Extra subsidie visserij werkt overbevissing in de hand

door Bart Staes (Europese fractie) op 12 mei 2011 in "Milieu en natuur", "Voeding en landbouw"

Een meerderheid van het Europees parlement heeft vandaag gestemd voor het verhogen van de brandstofsubsidies voor vissers, om hen zo te compenseren voor de gestegen brandstofkosten. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) is verbijsterd: "Deze subsidies werken overbevissing in de hand. Dat vind ik erg zorgelijk, want bijna negentig procent van de visvoorraden in Europese wateren zijn al zwaar overbevist."

Staes heeft al meermaals de subsidiëring van de Vlaamse visserijsector aangeklaagd omdat die de overwegend boomkorvisserijsector in stand houdt. Staes: "De boomkorvloot is een ecologische ramp en slurpt benzine. In plaats van in te zetten op alternatieve, duurzamere vormen van visserij, volgens de wetenschappers van bijvoorbeeld het ILVO is dat heel wel mogelijk, blijft visserijminister Kris Peeters deze sector de hand boven het hoofd, door ondermeer belastinggeld te investeren in nieuwe motoren. Het is korte termijn beleid dat volgens de mariene wetenschappers rampzalig is."

Staes: "'De gestegen olieprijzen zijn bovendien vervelend voor elke industrie, terwijl de visserijsector ook al geen energiebelasting hoeft te betalen. Oneerlijke concurrentie is dus het gevolg, zowel met het buitenland als tussen industrieën."

Staes: "Als we alle industrieën met subsidies overeind houden, dan zijn we miljarden kwijt. Het lijkt mij daarom zinvoller om af te kicken van onze olieverslaving. In plaats van het steunen van visserijvloten die veel energie gebruiken, kunnen we ze beter helpen efficiënter en milieuvriendelijker te opereren."

In veel lidstaten, zo ook in Vlaanderen, worden de beschikbare Europese subsidies gebruikt om grootschalige, energie-intensieve en milieuvervuilende vissersvloten te steunen. De Europese Commissie komt binnen elke maanden met hervormingsplannen voor het Europees visserijbeleid. Staes: "Ik roep daarom de Commissie op om te bestuderen wat de effecten zijn als ook de visserijsector energiebelasting gaat betalen. Het is toch al te gek dat de lucht- en zeevaart en de visserij geen belasting voor hun gebruikte energie hoeven te betalen, terwijl elk ander bedrijf en elke consument dat wel moet doen."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=166123110113758&href=ht tp%3A%2F%2Fwww.groen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-extra-subsidie-viss erij-werkt-overbevissing-in-de-hand_2157.aspx&send=false&layout=standar d&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&font&hei ght=80

Contact: Bart Staes -