Ministerie van Defensie

Genezerikken praten bij op Dag van de Verpleging

13 mei 2011, 15.17 uur

Ook voor het geneeskundig Defensiepersoneel stond gisteren de Dag van de Verpleging centraal. Ruim 200 verpleegkundigen vanuit alle Defensieonderdelen kwamen bijeen op een symposium in 't Harde. Daarnaast leverde de landmacht ondersteuning op een speciale beroepeninformatiedag voor de MBO-4 zorgopleidingen van ROC Adventus in Deventer.
Hoe werkt een militaire ambulance en wat is de inhoud van een militaire verpleegtas op missie? Korporaal 1 Teun van de Fooij geeft uitleg aan studenten. Foto: ministerie van Defensie

Het werken bij de verpleegkundige dienst van Defensie is een vak apart vinden de ruim 100 studenten die de informatiedag bijwonen. Ze luisteren met verbazing naar het verhaal van een korporaal over het improviserend vermogen van 400 Geneeskundig bataljon. "Als we geen intubatieslangetjes meer voor handen hebben, gebruiken we weleens een veiligheidsspeld om te voorkomen dat het slachtoffer zijn tong inslikt." "Heftig", vinden tweedejaars studenten Marleen en Chantal. "Indrukwekkend dat ze met de beperkte middelen die ze hebben zulke creatieve oplossingen bedenken om levens te redden."

Bezuinigingen

In 't Harde deelden de geneeskundigen ontwikkelingen en informatie op (militair) verpleegkundig gebied. De aankomende bezuinigingen speelden in de presentaties en de discussies een belangrijke rol. In het grof geschetste gedachtegoed over de nieuwe organisatiestructuur worden de staven van de militaire gezondheidszorg verkleind en afdelingen samengevoegd.

Grondlegster

De Dag van de Verpleging is een eerbetoon aan de op 12 mei 1820 geboren Florence Nightingale. Zij wordt algemeen beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde.