Gemeente Zutphen

CO2-neutrale afvaldistributie in binnenstad Zutphen

Wethouder Patricia Withagen op de elektrische kraakperswagen

Wethouder Patricia Withagen op de elektrische kraakperswagen. Naast haar Rudi Marsman, manager Sales van Gansewinkel en Walter Cantrijn, algemeen directeur Delta.

Afvaldienstverlener Van Gansewinkel en werkvoorzieningsbedrijf Delta gaan met medewerking van de gemeente Zutphen een samenwerkingsverband aan om het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) naar een hoger plan te tillen. Hierbij wordt de afvaldienstverlening in de binnenstad van Zutphen CO2-neutraal uitgevoerd.

Van Gansewinkel en Delta zamelen het afval in de binnenstad van Zutphen voortaan in met 100% elektrische voertuigen. De afvalenergiecentrale van de Van Gansewinkel Groep in Duiven zet het restafval om in elektriciteit, waar de voertuigen door worden aangedreven. Daarnaast wordt per inzameldag nog eens 2700kWh aan het net geleverd, genoeg elektriciteit voor circa 280 huishoudens. Delta staat garant voor de inzameling van droge en schone afvalstromen, zoals papier, karton, glas en folie. Van Gansewinkel zamelt het restafval in. Voor de activiteiten worden onder andere mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ingezet.

Van Gansewinkel introduceerde in 2009 de eerste 100% elektrische kraakperswagen in Rotterdam. Ook op dit voertuig werken mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, die worden opgeleid tot chauffeur. In navolging van deze succesvolle proef heeft Van Gansewinkel acht nieuwe elektrische vuilniswagens besteld, die in verschillende steden worden ingezet.

De elektrische kraakperswagen is gemaakt van volledig recyclebaar staal. Het geruisloos opererende voertuig heeft een maximum snelheid van 40 km/u en is voorzien van extra optische en geluidssignalen.