Gemeente Alkmaar


Parkeren gemakkelijker en goedkoper voor bezoekers

Alkmaar, 13 mei 2011

Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar stelt voor om de parkeertarieven in de binnenstad in de avonduren te verlagen. Na 21:00 uur wordt het parkeren op straat in de binnenstad gratis. Tevens worden er voorlopig minder parkeerplaatsen geschrapt. Op deze manier moet de binnenstad aantrekkelijker worden voor bezoekers aan de horecagelegenheden.

In het coalitieakkoord `Een nieuwe lente, een nieuw geluid' wordt aangegeven dat het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar streeft naar een parkeervriendelijke stad, die uitnodigend is voor bezoekers en woongenot biedt aan de bewoners van onze historische binnenstad. Daarbij horen aantrekkelijke parkeertarieven en goede voorzieningen voor de bewoners. Het college stelt daarom voor om de parkeertarieven op straat in de avonduren te verlagen en de geldigheidsduur van de bezoekerskaart uit te breiden.

Avondtarief op straat verlaagd, eindtijd betaald parkeren vervroegd Om het imago van Alkmaar als bereikbare stad te ondersteunen en toegankelijk te zijn en blijven voor bezoekers, wordt aan de raad voorgesteld om op maandag t/m donderdag de tarieven te verlagen naar het reguliere dagstraattarief van EUR 2,30 per uur. Op vrijdag en zaterdag wordt dat EUR 3,00.
Begin 2010 zijn ook de eindtijden van het betaald parkeren gewijzigd. Bezoekers betalen op dit moment tot 23.00 uur. Door de eindtijd te vervroegen naar 21.00 uur kunnen bezoekers optimaal gebruik maken van het horeca aanbod. Om de parkeertarieven in en rond het centrum uniform te houden, geldt deze eindtijd ook voor de Spoorbuurt.

Uitbreiding geldigheidsduur bezoekerskaart binnenstad Alkmaar wil ook een prettige woonomgeving aan de bewoners van onze binnenstad blijven bieden. De bezoekerskaart voor de binnenstad is op dit moment alleen geldig op doordeweekse dagen van 10.00 tot 16.00 uur en op koopzondagen van 10.00 tot 17.00 uur. Vele inwoners van de binnenstad wensen een verruiming van de geldigheidsduur van de bezoekerskaart. Deze wens is meegenomen door het college.

Minder parkeerplaatsen geschrapt
Bij de uitvoering van `Parkeren in balans' is het voornemen 261 parkeerplaatsen in de binnenstad op te heffen. De gemeente Alkmaar wil de lokale economie ondersteunen. Een parkeervriendelijke stad is voor bezoekers belangrijk. Dat betekent dat er ongeveer 80 à100 parkeerplaatsen voorlopig behouden blijven of worden gecreëerd. Dit zonder afbreuk te doen aan het ingezette beleid om de binnenstad meer aangename openbare ruimte te geven, ook wel aangeduid als `het parelsnoer aan pleinen'. Daarnaast wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de bestaande overdekte parkeervoorzieningen uit te breiden, zoals de Singelgarage en Kanaalschiereiland.

Raadsbesluit
Als de gemeenteraad akkoord is met de voorgestelde wijzigingen is het college van burgemeester en wethouders voornemens om bovenstaande maatregelen medio juli in te voeren. De gemeenteraad beslist hier op 7 juli over. Voorafgaand aan de gemeenteraad wordt het voorstel besproken in de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer (SOB) van 23 of 28 juni.