Gemeente Alkmaar


Eurokaartje: voor slechts één euro de bus in!

Alkmaar, 13 mei 2011

In het coalitieakkoord 2011-2014 `Een nieuwe lente, een nieuw geluid' staat aangegeven dat het Eurokaartje voor de bus terug moet komen. Dinsdag 10 mei is het college van burgemeester en wethouders akkoord gegaan met het voorstel `Invoering Eurokaartje'. De gemeenteraad heeft hierin eind juni het laatste woord.

Voorloper van het Eurokaartje was het vrijreizen op de zaterdag. Dit was in financieel opzicht geen succes. De gemeenteraad heeft het college vervolgens gevraagd met alternatieven te komen. In de nota `Invoering Eurokaartje' worden meerdere opties onder de loep genomen. Het college is voorstander van het Eurokaartje en wil graag dat de gemeenteraad het voorstel om voor het Eurokaartje te kiezen van het college overneemt.

Voordelig en praktisch
Het Eurokaartje van EUR 1 voor een enkele rit is op alle dagen geldig na 9.00 uur. Het Eurokaartje gaat gelden voor alle buslijnen binnen Alkmaar. Het Eurokaartje is niet alleen voordelig, maar schept ook duidelijkheid over het tarief. Bovendien geeft het (betalings)gemak.

Wethouder Jan Nagengast (Duurzaamheid & Bereikbaarheid): `Binnen Alkmaar wordt veel gebruik gemaakt van de fiets. Een duurzaam alternatief voor het reizen binnen Alkmaar is het busvervoer. Gemeente Alkmaar stimuleert het gebruik van het openbaar vervoer. Het Eurokaartje kan hierbij helpen.' Het gunstige tarief moet ook automobilisten verleiden om binnen Alkmaar vaker de bus te pakken. Zo is het voor bezoekers van de binnenstad een duurzame, voordelige en praktische oplossing!

De gemeenteraad beslist of het Eurokaartje inderdaad ingevoerd wordt. Dit gebeurt naar verwachting eind juni. Als de raad akkoord gaat, dan is de schatting dat het kaartje in oktober 2011 verkrijgbaar is. Er gaat ook gekeken worden naar mogelijke toekomstige regionale samenwerking met andere gemeenten om het Eurokaartje uit te breiden naar de regio.