Universiteit Leiden

Een kijkje in de wetenschappelijke keuken

Studenten zijn zich te weinig bewust van de manier waarop in de wetenschap nieuwe kennis verkregen wordt, vindt Marcellus Ubbink, hoogleraar Protein Chemistry. In zijn oratie van vrijdag 13 mei pleit hij daarom voor meer wetenschapsfilosofie in het curriculum. Â

Zweverig

Filosofie leek Ubbink (1965) altijd een beetje zweverig, maar toen hij zich er in verdiepe, ontdekte hij dat het wetenschapsgebied concreter was dan hij dacht. âIn de wetenschapsfilosofie wordt al eeuwen nagedacht over de wijze waarop wetenschap moet worden bedrevenâ, zegt Ubbink. âWetenschapsfilosofen hebben daardoor hun stempel gedrukt op het proces van wetenschap bedrijven.'

Kennis vergaren

Volgens Ubbink blijft dit proces in het onderwijs onterecht onderbelicht: âStudenten leren veel feiten tijdens hun studie, maar ze realiseren zich niet hoe deze feiten er gekomen zujn. Daarbij is een feit geen hard begrip. Leerboeken schetsen alleen het huidige beeld van de werkelijkheid, maar dat beeld kan op den duur worden verworpen. We brengen studenten niet expliciet bij wat kennis precies is en hoe we die verkijgen.â

Wetenschappelijke keuken

Het is de kern van de boodschap die Ubbink vandaag in zijn oratie wil uitdragen. Hij illustreert die boodschap met een kijkje in zijn eigen wetenschappelijke keuken: aan de hand van de ontwikkelingen in de proteïne-chemie maakt hij duidelijk hoe onderzoek doen in zijn werk gaat. Hij kan daarbij putten uit ruime ervaring. De vorig jaar benoemde hoogleraar wordt gezien als een pionier op het gebied van eiwitinteracties en heeft sinds 1997 het indrukwekkende bedrag van ruim 4 miljoen euro aan subsidies binnengesleept.

Nieuwe tak van wetenschap

Ubbinks onderzoek is fundamenteel van aard. Hij wil de dynamiek van eiwitten begrijpen.. Dit is een relatief nieuwe tak van de wetenschap: de afgelopen jaren is pas duidelijk geworden hoe belangrijk de beweeglijkheid van eiwitten is bij het aangaan van reacties. Ubbink en zijn groep brengen deze in kaart met de methode die inmiddels hun handelsmerk is geworden: paramagnetische NMR-spectroscopie.

Praktische toepassingen

Onverwachts heeft Ubbinks onderzoek ook praktische toepassingen gekregen. Hij werkt samen met zijn Leidse collega Gregg Siegal en diens spin-off bedrijf ZoBio aan een methode om snel te kunnen bepalen hoe een stofje - dat potentieel als basis voor een medicijn kan dienen
- hecht aan een eiwit. Ook met biotechnologiebedrijf Crucell is er samenwerking. Ubbink zet zijn expertise daar in voor de ontwikkeling van vaccins.

Cursus wetenschapsfilosofie

Veelzeggend is dat Ubbink het niet laat bij een pleidooi voor meer aandacht voor het wetenschappelijk proces: samen met het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden wil hij bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen een cursus Wetenschapsfilosofie opzetten. Hiermee hoopt hij studenten te laten beseffen hoe de wetenschappelijke feiten er zijn gekomen. Ubbink zou dan ook op dit gebied pionierswerk verrichten.

Wetenschap, werkelijkheid en onrustige eiwitten, oratie Marcellus Ubbink, 13 mei 2011, 16.15 uur, Academiegebouw.

Links


* Dr. Marcellus Ubbink benoemd tot hoogleraar Protein Chemistry (nieuws, juni 2010)

* Persoonlijke pagina prof.dr. Marcellus UbbinkÂ
* Leiden Institute for ChemistryÂ

* afdeling Protein ChemistryÂ