Woningcorporatie Ymere

Lichtkunstwerk in Amsterdam-West genomineerd voor Amsterdamse Straatkunstprijs

13-5-2011

Elevating Witte de With' van Gabriel Lester is, samen met 8 andere kunstwerken, genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs.

Afgelopen maand werden maar liefst tweehonderd kunstwerken, verspreid door Amsterdam, genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs. De Amsterdamse Straatkunstprijs stelt de vraag wat Amsterdammers nou mooie, leuke, spannende of grappige werken in de openbare ruimte vinden.

Uit alle genomineerde werken heeft een jury, bestaande uit drie deskundigen en vier gewone' Amsterdammers, negen kunstwerken geselecteerd. Vanaf nu kan iedereen stemmen welk van deze finalisten de Amsterdamse Straatkunstprijs wint.

Elevating Witte de With
Eén van de finalisten is Elevating Witte de With in stadsdeel West. Het kunstwerk was onderdeel van het gevelherstel van de woningen van Ymere in de Witte de Withstraat. De gevel heeft prachtige details uit de periode 20 40 en behoort tot de langste blokken van de Amsterdamse School.

Tegelijk met het herstel van de erkers is in opdracht van Ymere het kunstwerk Elevating Witte de With aangebracht. Achter de erkers zat oorspronkelijk een lichtsleuf om enig daglicht in het trappenhuis te laten vallen. s Nachts was er daardoor een spel van licht in de straat te zien als de trapverlichting aan en uit ging.

De lichtsleuven zijn in de loop van de tijd dichtgemaakt waardoor het door architect Westerman bedoelde lichtspel verloren is gegaan.

Gabriël Lester brengt dit op originele wijze terug door het kunstwerk Elevating Witte de With. In de 23 erkers geven energiezuinige ledlampjes een bewegend beeld van licht.

Iedereen kan stemmen
Tot 7 juni kan iedereen op de website
http://www.amsterdamsestraatkunstprijs.nl stemmen op één van de 9 'finalisten', en zo meebepalen welk kunstwerk uiteindelijk de Amsterdamse Straatkunstprijs wint.