Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

opgegraven

Buitendijkse boerderij uit Gouden Eeuw opgegraven

Publicatiedatum : 13 mei 2011

Buitendijkse bebouwing bij Schellinkhout. Detail van een kaart uit 1603 van Gerrit Dircksz. Langedijk.

In het voorland bij het Westfriese dorp Schellinkhout, nabij Hoorn, is in opdracht van het hoogheemraadschap door Archeologie West Friesland een grote boerderij uit de 16de-17de eeuw opgegraven. De boerderij is bijzonder omdat deze buiten de Westfriese Omringdijk stond, slechts gescheiden van de Zuiderzee door een lage zomerdijk. De funderingen van de boerderij waren nog redelijk gaaf aanwezig. Rondom de boerderij is fraai huishoudelijk afval zoals versierde borden, maar ook een St. Jakobsschelp en fraai glaswerk gevonden.

De vondst kwam aan het licht bij de werkzaamheden voor de versterking van de Zuiderdijk, tussen Hoorn en Schellinkhout, een deel van de Markermeerdijken. Omgevingsmanager Marja van Hezewijk: "We vinden het van groot belang zorgvuldig om te gaan met het Westfries cultuurhistorisch erfgoed. Daarom betrekken we Archeologie West Friesland nauw bij het werk. Je weet immers niet precies wat er allemaal in de dijk is verborgen. Het onderzoek is in volle gang en zal na het weekeinde worden afgerond. De versterkingswerkzaamheden gaan daarna gewoon door."

De dijkversterking is een unieke kans om in de dijk te kijken. De vondsten zullen in het najaar te zien zijn tijdens de Open dag van het hoogheemraadschap te Oosterleek.

Binnendijks, buitendijks

Het gebied buiten de dijk bij Schellinkhout, is nu een open landschap grenzend aan het water van de Hoornse Hop. Tot de 15de eeuw lag deze zeedijk echter veel verder de zee in. Het dorp Schellinkhout, gelegen aan het riviertje de Drecht liep toen verder richting het zuiden door. Het riviertje zelf stroomde door de binnendijkse polder en mondde, via een kleine sluis, in zee uit. In de 15de eeuw beukte de zee steeds harder op de dijk en men werd gedwongen deze landinwaarts te verplaatsen, vlak voor de kerk langs. Dat is de huidige dijk, van 6 m hoog en 30 m breed. De buitenste dijk werd verzwolgen en een deel van het land liep onder. Dat is ook de reden dat het water bij Schellinkhout zo ondiep is. Veel huizen van het oudste dorp werden prijs gegeven aan het water, maar enkele boerderijen langs de nieuwe dijk hielden dapper stand. Tot omstreeks 1680 lagen buitendijks ongeveer zes boerderijen. Uiteindelijk werd het niet meer mogelijk om op dat stuk land te wonen omdat het regelmatig onder liep. Nagenoeg alle boerderijen in het 'voorland' tussen Schellinkhout en Hoorn werden verwoest door de kracht van de Zuiderzee. Alleen de resten van deze boerderijen bleven in de bodem bewaard.

Fraaie huisraad

Om de opgegraven boerderij lagen sloten, waterputten en afvalkuilen. In de kuilen begroeven de bewoners hun afval. In de afvalkuilen en van de bodem van de sloten zijn rijk versierde borden van zogenaamd Noord Hollands Slibaardewerk gevonden. Deze zijn versierd met soldaten, hanen en laten het jaartal '1621' zien. Daarnaast is veel majolica, een op Italiaanse leest geschoeid soort kleurig aardewerk, opgegraven. Een bijzondere vondst is de St. Jakobsschelp, mogelijk meegenomen door een pelgrim uit Santiago de Compostella. Uit de 18de eeuw zijn drinkglazen en veel bekers en borden gevonden. In die periode waren de huizen verdwenen en het voorland werd door de dorpelingen gebruikt als stortplaats.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Aan versterking van de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Hoorn, ook wel Zuiderdijk van Drechterland genoemd wordt op dit moment gewerkt. In het Hoogwaterbeschermings-programma 2006-2011 is geld beschikbaar gesteld om circa 13,7 kilometer van de in totaal 22 kilometer lange dijk te versterken.