Waterschap Rivierenland

Stand van zaken droogte per 13 mei

Publicatiedatum : 13 mei 2011

Ondanks de aanhoudende droogte en de lage rivierwaterstanden (6.99 meter + N.A.P. bij de Pannerdensche Kop) kan Waterschap Rivierenland nog steeds voldoende water uit de grote rivieren halen om het waterpeil in zijn beheergebied hoog genoeg te houden.

Voorzorgsmaatregelen

Het waterschap neemt extra voorzorgsmaatregelen om ook bij eventuele lagere waterstanden water uit de rivieren het land in te kunnen pompen. Bij het drijvende gemaal vlakbij de Pannerdensche Kop bij Doornenburg neemt het waterschap voorbereidingen om de aanvoerbuizen van rivierwater eventueel te verlengen. De verlengde aanvoerbuizen zorgen ervoor dat ook bij een lage waterstand er nog steeds Rijnwater vanuit het Pannerdensch Kanaal naar de Linge kan worden gepompt.

Foto van het drijvend gemaal bij de Pannerdensche Kop bij Doornenburg

Foto van het drijvende gemaal vlakbij de Pannerdensche Kop bij Doornenburg

Foto van aanvoerbuis

Detailfoto van een aanvoerbuis die wordt verlengd bij eventuele lagere waterstand in de Rijn

Beregenen

Extra maatregelen om het verbruik van water te beperken, zoals een beregeningsverbod of een verbod op het ontrekken van grondwater, zijn op dit moment niet nodig. Lokaal kan kortstondig watertekort ontstaan als meerdere agrariers tegelijk water uit de sloot halen om te sproeien. We raden boeren daarom aan om het sproeien zoveel mogelijk in onderling overleg te regelen.