Cao onderhandelingen gemeenten vastgelopen

Persbericht van ABVAKABO FNV

Vandaag zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao Gemeenten vastgelopen. Pogingen van de kant van de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke zaak en CMHF om de laatste hobbels weg te nemen, stuiten vandaag op onwil van werkgevers om verder te praten. De bonden zijn teleurgesteld over deze houding van het VNG, zeker daar een baanbrekend akkoord dichtbij was.

In het belang van werkzekerheid voor ambtenaren bij gemeenten, waren de bonden bereid verregaande afspraken te maken over modernisering van de Cao. Dit zou meer ruimte moeten scheppen voor interne flexibilisering, individuele keuzevrijheid en personele mobiliteit. Om het overstappen van ambtenaren tussen gemeenten te vergemakkelijken, waren bonden bereid verschillen in regelingen weg te nemen. Maar in het eindbod zijn alle lokale regelingen geschrapt per 1 april 2013 zonder voldoende garanties voor het huidige personeel.

Ook het loonbod is onvoldoende. Voor zowel 2011 en 2012 wordt slechts 1 procent geboden. Dit ligt onder het te verwachten inflatieniveau (2,5 procent in 2012) en daarmee te ver af van koopkrachtbehoud. De loonontwikkeling zou hiermee nog meer achterlopen op de marktsector dan nu al het geval is.

In het belang van de werkzekerheid zijn de bonden lang bereid geweest om met VNG verder te onderhandelen, maar dit eindbod is een brug te ver. De bonden gaan het eindbod met een negatief advies voorleggen aan hun leden. Als zij het bod afwijzen, sluiten de bonden mogelijke acties niet uit.




Razende Robot Reporter