Academisch ziekenhuis Maastricht

Revalidatiegeneeskunde helpt bij vergrijzing Publicatiedatum: 13-05-2011 Bron: UM Auteur: UM Datum: 13-05-2011

"De aanstaande bezuinigingen op de gezondheidszorg dreigen in Limburg dubbel zo zwaar uit te pakken, gezien de dubbele vergrijzing en ontgroening waar de provincie voor staat. Limburgers hebben meer klachten van het houding- en bewegingsapparaat en ervaren meer beperkingen en problemen met deelname aan het maatschappelijke leven (participatie) dan gemiddeld in Nederland."

"Om deze trend het hoofd te bieden zijn innovatieve en slimme oplossingen nodig, waaraan de revalidatiegeneeskunde haar steentje wil en kan bijdragen." Dat is de boodschap van prof.dr. Rob Smeets, die met het uitspreken van zijn oratie `Revalideren is goed schakelen' op 13 mei 2011 zijn leerstoel Revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht aanvaardt.

Jong vak Revalidatiegeneeskunde heeft oog voor het voorkomen en oplossen van negatieve gevolgen van ziekte, aandoening of ongeval en betrekt hierbij uitdrukkelijk de mens met zijn persoonlijke kenmerken en de omgeving waarin hij/zij leeft. "Het is een jong vak met veel ambities en veel potenties om als belangrijke schakel op verschillende plekken van de gezondheidszorgketen te worden ingezet", aldus Smeets. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan: - primaire preventie (zoals een publiekscampagne ter voorkoming van secundaire problemen door rugklachten) - prevalidatie (revalidatie om andere medisch ingrijpen mogelijk te maken) - acute medische revalidatie (zoals revalidatie op de Intensive care) - adequate inzet in de ketenzorg, zoals CVA-zorg in Maastricht-Heuvelland - het invoeren van het stepped care model voor onder andere mensen met rugklachten (in samenwerking met het azM-spine centre en zorggroep Adelante).

Stepped care model In het stepped care model ontvangt een patiënt een behandeling die niet uitgebreider is dan strikt noodzakelijk is. De minder intensieve behandelvormen (waaronder advies, fysieke reconditionering, eenvoudige gedragsverandering) worden aangeboden door medewerkers in de eerstelijnszorg die hiertoe specifiek geschoold en gecertificeerd zijn. Alleen patiënten met complexe onderhoudende psychosociale factoren worden binnen de revalidatiesetting behandeld.

Cliëntgecentreerd Verder pleit de hoogleraar voor een meer cliëntgecentreerde inrichting van de revalidatiegeneeskunde, zodat de patiënt zelf medeverantwoordelijk is voor de behandeldoelstellingen en de zorg hiermee veel efficiënter en doelmatiger wordt. Ook patiëntenbelangenorganisaties zoals bijvoorbeeld de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Nederland moeten meer ingeschakeld worden bij het aanpakken van de problematiek van toenemende vraag bij krimpende middelen.

Chronisch vermoeidheidssyndroom Het wetenschappelijk onderzoek van prof. Smeets richt zich onder andere op de vraag of de mensen met chronische vermoeidheidssyndroom ook revalidatiegeneeskundige zorg moet worden aangeboden. Hij hoopt hier over twee jaar een antwoord op te hebben. Ook wil de vakgroep Revalidatiegeneeskunde via wetenschappelijk onderzoek de topklinische speerpunten van zowel het MUMC+ (chronische pijn) als zorggroep Adelante (chronische pijn, armhandvaardigheid volwassenen en kinderen, en complexe traumatologie) verder verbeteren wat betreft diagnostiek, indicatiestelling, behandeling en nazorg.

Maastricht UMC+ / Adelante / CAPHRI De benoeming van Rob Smeets is een resultaat van de intensieve samenwerking tussen Adelante en Maastricht UMC+. Het wetenschappelijk onderzoek is ondergebracht in onderzoekschool CAPHRI van de Universiteit Maastricht in nauwe samenwerking met het kenniscentrum Adelante.