Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 mei 2011

Argumentatietheoreticus Frans van Eemeren ontvangt Stapenning UvA

Gepubliceerd op 13 mei 2011

Prof. dr. Frans van Eemeren heeft op vrijdag 13 mei bij zijn afscheid als hoogleraar Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica de Stapenning van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontvangen. Dr. Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, reikte de penning na afloop van Van Eemerens afscheidsrede aan hem uit. Van Eemeren ontvangt de onderscheiding vanwege zijn buitengewone prestaties, als wetenschapper en als academisch bestuurder.

Wetenschappelijk

Van Eemeren is met prof. dr. Rob Grootendorst (/- 2000) de grondlegger van een internationaal hoog aangeschreven benadering van argumentatie: de pragma-dialectiek. Hierin wordt argumentatie gezien als een deel van een discussie die als doel heeft een meningsverschil op te lossen. Deze theorie is, in tegenstelling tot de `formele' dialectiek, hoofdzakelijk gericht op argumentatie in het alledaagse taalgebruik en schenkt, in tegenstelling tot de retorische benadering, tegelijkertijd ook systematisch aandacht aan de - onmisbare - kritische dimensie van argumentatie. Met zijn werk gaf Van Eemeren de argumentatie een vooraanstaande plaats binnen de taalbeheersing en wist hij verbindingen te leggen met andere vakken zoals de logica en de rechtswetenschap.

Het onderzoek van Van Eemeren is niet alleen opvallend vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid, maar ook in kwantitatieve zin. Hij is een uitzonderlijk productief wetenschapper en heeft inmiddels tientallen boeken en honderden wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.. Zijn publicaties zijn in vele talen vertaald. Een belangrijke reden voor het toekennen van de Stapenning is dat Van Eemeren verantwoordelijk is voor het opbouwen van een internationale onderzoeksgemeenschap op het gebied van de argumentatiestudies.

Maatschappelijk en bestuurlijk

De belangstelling voor onderzoek naar argumentatief taalgebruik binnen verschillende institutionele contexten maakt dat de verworven inzichten van Van Eemeren en zijn collega's zich lenen voor praktische toepassingen. Daarmee zijn zij ook maatschappelijk van groot belang. Van het politieke debat tot besluitvorming in vergaderingen in de meest uiteenlopende organisaties, van de communicatie tussen patiënt en arts tot financieel advies, en van ingezonden brieven tot betogen in de rechtszaal en in tal van andere contexten worden de dialectische regels en retorische strategieën toegepast. Op deze wijze heeft Van Eemerens fundamentele theorie school gemaakt en brede maatschappelijke uitstraling gekregen.

Als bestuurder heeft Van Eemeren een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Hij kan gezien worden als de grondlegger van de huidige structuur van de faculteit, waarvoor hij als toenmalige decaan de architectuur heeft ontworpen.