Waterschap Reest en Wieden


riooloverstortlogger

Feestelijke plaatsing eerste riooloverstortlogger

De wethouders T. Dohle (Meppel), J. Pit (Midden-Drenthe), J.G. van den Nouland (Steenwijkerland), R. Martens (Westerveld) en J.H. Lammers (De Wolden) en dagelijks bestuurslid K. Spijkervet van waterschap Reest en Wieden hebben samen de 1e datalogger geplaatst in Diever. De plaatsing komt voort uit een in 2009 gezamenlijk ondertekende overeenkomst. In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd om met elkaar de werking van de riolering en de waterschapsgemalen te monitoren. Voor Nederland is dit een uniek samenwerkingsinitiatief. Reest en Wieden is één van de eerste waterschappen dat met de inliggende gemeenten voor vrijwel het gehele beheergebied een uniform monitoringsnetwerk opzet.

Het project

Binnen het samenwerkingsproject worden 130 riool overstorten van een datalogger voorzien, die hun informatie naar een centrale plek sturen. Via internet kunnen deze gegevens door de gemeenten en het waterschap worden ingezien. Ook komt hier informatie over het functioneren van de ongeveer 100 gemalen van het waterschap, die het afvalwater naar de rioolzuiveringsinstallaties verpompen, beschikbaar. In combinatie met de gezamenlijk beschikbaar gemaakte neerslag gegevens over de hoeveelheid regen die is gevallen, wordt een goed beeld van het functioneren van de `afvalwaterketen` verkregen. Door het monitoren van de afvalwaterketen wordt een beter inzicht in het werkelijke functioneren van het rioolstelsel verkregen, waardoor effectiever en doelmatiger in de afvalwaterketen ingegrepen en geïnvesteerd kan worden.

Gezamenlijk belang

De gemeenten en het waterschap hebben gezamenlijke belangen bij monitoring in de afvalwaterketen en zien voordelen om die monitoring samen op te pakken. Door het uitwisselen en combineren van montoringsgegevens wordt het actuele functioneren van de afvalwaterketen inzichtelijk en transparant gemaakt voor de partners in de afvalwaterketen. Met deze informatie kan beter gesignaleerd, geanticipeerd en tijdig ingespeeld worden op knelpunten binnen de afvalwaterketen. Ook bij klachten over de afvoer van afvalwater kan sneller worden gezien waar het probleem zit. Bij overstortingen kan dan eerder worden overgegaan op het spoelen van het oppervlaktewater, zodat vissterfte zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Door gezamenlijk één leverancier voor de levering, installatie en het onderhoud van de loggers (Koenders Instruments) en één adviseur voor de contractbegeleiding (Arcadis) kan met dit project goedkoper worden voldaan aan de wettelijke meetverplichtingen en kunnen door het betere inzicht in het functioneren effectievere maatregelen worden genomen. Dat alles zal bijdragen aan een duurzame afvalwaterketen waar diensten worden geleverd tegen een zo gunstig mogelijke
prijs/prestatie-verhouding.

Bestuurslid Karst Spijkervet van het waterschap plaatst de nieuwe logger samen met de viijf wethouders