Gemeente Renswoude


Herstel van Fort aan de Buursteeg

Het herstel van het Fort aan de Buursteeg kan van start. De benodigde middelen hiervoor zijn door de provincie Utrecht en andere gebiedspartijen beschikbaar gesteld en dat is goed nieuws.

In 2009 werd de Provincie Utrecht eigenaar van het noordelijk deel van Fort aan de Buursteeg, mede dankzij de aankoopbijdragen van provincie Utrecht en de gemeente Renswoude. Dit fort is het belangrijkste sleutelproject van het door de provincie geïnitieerde gebiedsprogramma Grebbelinie boven Water. In dit programma met in totaal elf sleutelprojecten zijn de afgelopen vier jaar door de provincie Utrecht en betrokken gebiedspartijen al veel herstelprojecten gerealiseerd en in gang gezet. Ook is de Grebbelinie als toeristisch-recreatief gebied ontsloten.

De doelstelling voor Fort aan de Buursteeg is het herstel en recreatieve inrichting van het noordelijke deel. In 2011 wordt de planvoorbereiding verder uitgevoerd en begin 2012 moet de schop daadwerkelijk in de grond. Het beoogde resultaat is een toegankelijk en beleefbaar fort waarvan de historische contouren en de waterpartijen weer volledig en scherp zichtbaar zijn. Het ontwerpkader van landschapsarchitect Michael van Gessel dient hierbij als uitgangspunt. Met deze eerste fase van herstel is een budget van ruim één miljoen euro gemoeid.

Deze algemene ontwerpkaders worden uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp, wat inzet is van overleg met betrokken partijen en omwonenden. Rond de jaarwisseling 2011/2012 wordt het project aanbesteed.

Parallel aan de planvoorbereiding wordt een prijsvraag uitgeschreven voor de selectie van een marktpartij. Bij deze prijsvraag wordt de markt uitgedaagd om een visie te presenteren op de exploitatie van Fort aan de Buursteeg en het beoogde bezoekerscentrum, inclusief de voor eigen rekening en risico te realiseren aanvullende recreatieve voorzieningen.

Met fase 1 herstel Fort aan de Buursteeg is de eerste bouwsteen gelegd voor de vervolgfasen. Voor dit vervolg bestaat de wens voor ondermeer het herstel van het zuidelijk deel, de bouw van een bezoekerscentrum en diverse kwaliteitsimpulsen voor de directe omgeving van het fort.