CDA


Jan Kees de Jager: "De bal lig nu bij de Grieken" vrijdag 13 mei 2011
Minister van Financien Jan Kees de Jager heeft vandaag aangegeven dat "de bal nu bij de Grieken ligt, ze moeten het IMF-programma gewoon uitvoeren. Als ze dat niet doen, houdt het op. Of er in Griekenland nou politieke tegenstand is of niet, dat maakt me niet uit, er is geen tijd voor onwil", aldus De Jager.

De volgende IMF-betaling aan Griekenland moet in de tweede helft van juni worden uitgekeerd. Nederland kan dat tegenhouden. "Als het IMF niet meedoet, is voor ons het uitgangspunt dat ook Nederland de betaling inhoudt en niet uitkeert."Â

Op dit moment praten het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie met de Griekse regering. De Jager wil alleen tot betaling overgaan als het IMF tevreden is en de Grieken voldoen aan de strenge afspraken.

De Jager zei ook dat het "nog lang niet zo ver is dat de eurolanden iets extra's gaan doen" in de richting van Griekenland. De Jager eist van de Grieken "een heel stevige en pijnlijke aanpassing van de economie, bezuinigingen en het doorvoeren van privatiseringen".