Productschap Vis


Scheveningers met eigen merk Noordzeevis

Scheveningers met eigen merk Noordzeevis Nederlands vissershaven Scheveningen, introduceert vandaag een kwaliteitslabel voor verse vis uit de Noordzee

Dagverse, duurzaam gevangen vis van een geselecteerd deel van de Scheveningse vissersvloot komt als 'Scheveninger'Best' op de markt. Het is het eerste merk voor verse vis. Ook komt Scheveninger'Best met bijzondere visproducten. Topkok en fooddesigner Pierre Wind, woonachtig in Scheveningen, ontwikkelde twee exclusieve vissoepen. Het merk Scheveninger'Best is een initiatief van de visafslag Scheveningen, rederij Jaczon en visgroothandel Den Heijer. Scheveninger'Best-vis en soepen zijn vanaf volgende week te koop bij de Makro en bij visspecialisten in het land.

Verantwoord gevangen vis aan boord van label voorzien Scheveninger'Best-vis wordt op een verantwoorde wijze gevangen. De zeven kotters van de Scheveningse rederij Jaczon maken gebruik van duurzame vistechnieken die de ongewenste bijvangst en bodemberoering verminderen. De vissoorten die worden aangevoerd zijn schol, tong, kabeljauw, rode poon, mul en inktvis. De schepen die over het algemeen vier dagen op zee zijn, bevestigen alleen bij de vis die ze op de laatste dag vangen een kwaliteitslabel in de kieuw. Deze vis is dus echt dagvers. De vis gaat aan boord in half zo kleine kisten als gebruikelijk en is voorzien van speciaal, vloeibaar ijs. Hierdoor komt het product in optimale conditie bij de klant.

Innovatieve, verse vissoep: soep en vis apart verpakt Naast de verse vis introduceert Scheveninger'Best een serie vissoepen. Smaakexpert en topkok Pierre Wind is de bedenker van deze unieke, uit twee componenten bestaande soepen. Pierre Wind: "Nederland is echt een soepenland maar een goede vissoep is er nog niet. Het geheim van een goede vissoep is de vis die er als laatste aan toegevoegd wordt. Wij hebben een verpakking bedacht waarbij de soep en de stukjes vis apart verpakt zijn. Je verwarmt eerst de soep en voegt tot slot nog 1-2 minuten de vis toe. De vis blijft sappig en goed op smaak. Je hebt echt een soep van topklasse." Scheveninger'Best start met een Scheveninger Bouillabaisse en een Scheveninger Scholroomsoep.

Vissen voor de markt
Scheveninger'Best is een samenwerking tussen de Visafslag Scheveningen, de vissers van rederij Jaczon en visgroothandel Den Heijer. Alle bedrijven zijn aan de Scheveningse haven gevestigd. In de vissector is het goed samenwerken in de keten van wezenlijk belang om een economisch sterkere positie op te bouwen. Bij Scheveninger'Best wordt dat in de praktijk gebracht. Gezamenlijk is aan het merk, en de invulling daarvan, gewerkt. Den Heijer geeft wekelijks door hoeveel Scheveninger'Best-vis zijn klanten willen ontvangen, via de afslag wordt deze bestelling doorgegeven aan de vloot. Zij gaan op bestelling vissen. De vis wordt niet meer via de afslagklok verkocht. Het project Scheveninger'Best is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma "Perspectief voor een duurzame visserij". Dit programma wordt medegefinancierd uit het Europees Visserij fonds.

Makro en visspeciaalzaken
Scheveninger'Best is voor de Nederlandse (horeca)ondernemers dagelijks te koop bij de Makro en voor consumenten bij visspeciaalzaken in het land. De Makro is een van de grote visverkopers van Nederland en biedt de klant tot wel 100 soorten verse vis. Dagelijks worden de 17 Makro-vestigingen vanuit Scheveningen bevoorraad. Met Scheveninger'Best voegt Makro een nieuwe groep top-kwaliteitsproducten toe aan het zeer brede verse vis assortiment. In de toekomst volgt ook een productenrange voor de supermarkt. Meer informatie is te vinden op: scheveningerbest.nl