Vrije Universiteit Amsterdam

Hyperglycemie: oorzaken en gevolgen


* Startdatum: 13-05-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hyperglycemia: causes and consequences


* Spreker: E. van 't Riet


* Promotor: prof.dr.ir. J.M. Dekker prof.dr. M.G.A.A.M. Nijpels


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Er is geen verdere stijging te zien van het aantal patiënten met type 2 diabetes (ouderdomssuikerziekte) in Nederland. Dit is de uitkomst van een groot bevolkingsonderzoek uitgevoerd in Hoorn door het VU Medisch Centrum Amsterdam en het Diabetes Onderzoek Centrum van het VUmc in Hoorn, waarop Esther van `t Riet promoveert.

Het voorkomen van diabetes
In 2006 werd, als vervolg op de Hoornstudie in 1989, opnieuw een groot bevolkingsonderzoek uitgevoerd, de zogenaamde Nieuwe Hoornstudie. De bedoeling was onder andere te onderzoeken of diabetes nu sinds 1989 meer stijgt dan was aangenomen gezien de wereldwijde toename van overgewicht. De onderzoekers vonden dat tussen 1989 en 2006 het vóórkomen van diabetes in Nederland gelijk was gebleven, namelijk 8% van de mensen op middelbare leeftijd. Van `t Riet: "We vonden wel een stijging in het aantal mensen met licht verhoogde bloedsuikerwaarden van 14% naar 18%".

Risico op diabetes
Van `t Riet deed daarnaast ook onderzoek naar overgewicht, een belangrijke risicofactor voor het krijgen van suikerziekte. Haar onderzoek toonde aan dat maar 20% van de mensen met overgewicht suikerziekte had ontwikkeld na 6 jaar. De kans om suikerziekte te ontwikkelen is niet alleen gebaseerd op het hebben van overgewicht. Andere factoren, zoals leeftijd en een verhoogde bloeddruk, spelen ook een rol.

Diagnose van suikerziekte
Suikerziekte wordt vastgesteld op basis van het meten van verhoogde suikerwaarden (glucosewaarden) in het bloed. Een andere maat voor chronisch verhoogde suikerwaarden is een eiwit (hemoglobine) dat aan suiker wordt gekoppeld, ook wel het geglyceerde hemoglobine (HbA1c) genoemd. HbA1c wordt beschouwd als een maat van de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de afgelopen 2 tot 3 maanden. Internationale diabetesverenigingen hebben voorgesteld om het HbA1c te gebruiken om suikerziekte vast te stellen in plaats van een diagnose op basis van bloedsuikerwaarden. Van `t Riet: "In ons onderzoek vinden we dat met het HbA1c suikerziekte slechter is vast te stellen in vergelijking met bloedsuikerwaarden. Als HbA1c gebruikt wordt voor de diagnose, zal bij een groot deel van de mensen alsnog een glucosemeting nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Wij pleitten er daarom voor om in Nederland nog niet over te gaan tot de invoering van HbA1c voor de diagnose van diabetes".

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam