Vrije Universiteit Amsterdam

Incomplete informatie bij sociale interacties


* Startdatum: 13-05-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Incomplete Information in Social Interactions


* Spreker: J.H.K. Vuolevi


* Promotor: prof.dr. P.A.M. van Lange


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

De voorwaarden die mensen stellen aan een samenwerking gaan niet op wanneer zij over gebrekkige en daardoor ambigue informatie beschikken over het eerdere coöperatieve gedrag van de interactiepartner. In plaats daarvan hebben mensen de neiging te denken dat de meeste anderen hun eigenbelangen voorop stellen, onderschatten ze hoe coöperatief anderen zijn en worden ze zelf minder coöperatief. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Joel Vuolevi. Gebrekkige informatie vormt dus een realistische bedreiging voor samenwerking, omdat mensen reageren op wat ze denken dat de ander heeft gedaan in plaats van op wat de ander daadwerkelijk heeft gedaan.

In het dagelijkse leven komen mensen vaak situaties tegen waarin hun eigen belangen in conflict zijn met de belangen van een ander. Daden van loyaliteit (bijvoorbeeld op het kind van een vriend passen in plaats van naar je favoriete voetbalwedstrijd gaan) en het maken van contributies aan de groep (bijvoorbeeld moeite doen voor een gezamenlijk doel in plaats van een individueel doel) zijn voorbeelden van coöperatief gedrag waarbij mensen ingaan tegen hun directe eigen belangen/hun directe eigen belangen laten varen. In dit soort situaties, waarin gemengde motieven een rol spelen, hebben mensen de neiging om voorwaarden te stellen aan een samenwerking; zij beantwoorden coöperatief gedrag met samenwerking en een gebrek aan coöperatief gedrag niet.

Vuolevi onderzocht of mensen voorwaarden stellen aan een samenwerking wanneer zij gebrekkige informatie hebben over eerder coöperatief gedrag van de partner. Negen experimenten lieten zien dat mensen de neiging hebben te onderschatten hoe coöperatief de interactiepartner is en dat zij hun eigenbelangen een grotere rol laten spelen wanneer slechts gebrekkige informatie beschikbaar is. Ook bleek uit de experimenten dat het moeilijker is om gulheid te communiceren dan om gierigheid te communiceren wanneer de ander over gebrekkige informatie beschikt.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam