Gemeente Achtkarspelen



Buitenpost, 13 mei 2011

Markt 'Achtkarspelen zwangert mee' daverend succes!

Tientallen enthousiaste aanstaande ouders kwamen vrijdag 13 mei naar de markt 'Achtkarspelen zwangert mee' in het MFC in Surhuisterveen voor tips en verrassingen. Er waren opvallend veel vaders en aanstaande oma's.

Na de opening door wethouder Klaas Antuma kon men tijdens vragenhalfuurtjes meer te weten komen over feiten en fabels rond gezond eten, over het werk van een verloskundige en waarom het goed is om te lezen met je baby. Ook voor de broertjes en zusjes was het een leuke middag: mooi geschminkt ronddartelen op een springkussen, of heel stoer een assistent-baby-badder-diploma halen.

Het is de eerste keer dat in de gemeente Achtkarspelen een dergelijke markt is georganiseerd. Het is gedaan vanuit het belang dat aanstaande ouders zich goed voorbereiden op de komst van hun kind. Dit hoort bij een nieuwe taak: prenatale voorlichting vanuit het CJG Achtkarspelen. Prenatale voorlichting is bedoeld om aanstaande ouders voor te bereiden op wat komen gaat, wijst op mogelijke risico's en geeft informatie over instanties die zorg, hulp of ondersteuning kunnen bieden. Deze markt biedt een kennismaking met dit alles. Wethouder Antuma: 'Prachtig om te zien dat er zoveel interesse is. Hiermee bereiken we onze aanstaande ouders dus en zij zijn met hun kennis van grote betekenis voor de kinderen!'.

In de maanden mei, juni en juli worden aanstaande ouders in Achtkarspelen via de huisarts of verloskundige benaderd met een vragenlijst. Met de resultaten wordt in 2012 het aanbod voor zwangeren verder verbeterd. De aftrap van de vragenlijst was op de markt; diverse ouders hebben de vragenlijst al ingevuld en zijn beloond met een kadootje. De overige ouders ontvangen hun bedankje via de verloskundige of huisarts.

De genoemde initiatieven zijn bedacht door diverse partijen rond zwangeren. Samen vormen ze de Denktank Prenatale Voorliching Achtkarspelen (kraamzorgorganisaties, verloskundigenpraktijken, huisartsen, Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân, jeugdgezondheidszorg GGD Fryslân, CJG Achtkarspelen, afdeling Samenleving van de gemeente).