Gemeente Leeuwarden

Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten winnen juryprijs 'Mooi Goedkoop Wonen Jabikswoude, De Zuidlanden'

Vrijdagavond 13 mei maakten juryvoorzitter Cilly Jansen en wethouders Henk Deinum en Isabelle Diks de prijswinnaars bekend van de ontwikkelcompetitie 'Mooi Goedkoop Wonen Jabikswoude, De Zuidlanden'. Winnaar van de juryprijs is Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten met Bauke Tuinstra. Bauke Tuinstra sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

De competitie
Aannemers en hun architecten gingen de uitdaging aan om een betaalbare woning (max. ¤ 160..000 VON) te ontwikkelen die tegelijk mooi, duurzaam én kwalitatief hoogwaardig is.

Jurycommentaar
De vakjury gaf aan dat het winnende plan van Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten zorgvuldig en compleet is vormgegeven. Daarmee hebben zij goed laten zien dat het mogelijk is om met een beperkt budget mooi én duurzaam te bouwen.

Winnaars
De tweede juryprijs is voor Burggraaff Bouw en Adema Architecten met architect Silvester Adema. De nominatie is voor Van der Werf's Bouwbedrijf en Wijffels Architecten met architect Eugène Wijffels. Voor de winnende aannemer is er een juryprijs. Daarnaast beloont de gemeente Leeuwarden de creativiteit van de architect.

Publieksprijs
Wethouder Isabelle Diks maakte de publieksprijs bekend. Met 18 procent van de stemmen sleept Bauke Tuinstra van TWA Architecten met zijn ontwerp voor Bouwgroep Dijkstra Draisma de publieksprijs in de wacht. Stemmers konden een ballonvaart voor twee personen winnen. Mevrouw Mirjam Talma uit Leeuwarden is de gelukkige.

Tentoonstelling
De maquettes van de ontwerpen van de aannemers en architecten zijn nog tot vrijdagochtend 20 mei te bekijken in de hal van het stadskantoor Leeuwarden (Oldehoofsterkerkhof 2).

Een reeks initiatieven
Op initiatief van de gemeenteraad werd de ontwikkelcompetitie ingesteld. Leeuwarden vindt architectuur en duurzaamheid belangrijk. 'Mooi Goedkoop Jabikswoude, De Zuidlanden' sluit aan bij een reeks initiatieven. Zo was begin 2010 de architectuurtentoonstelling '11XLeeuwarden' en werd de Gouden Oldehove uitgereikt voor hoogstaande, gerealiseerde nieuwbouw. Ook is Leeuwarden één van de gemeenten die een locatie beschikbaar stelt voor de ontwerp prijsvraag Europan 2011.



Gemeente Leeuwarden