FNV KIEM

Bestuurders gasthoofdredacteur Graficus

maandag 18 april 2011

Bondsbestuurders Bernard van Iren en Anne Jan de Graaf van FNV KIEM zijn in mei gasthoofdredacteur van de Graficus. Zij zullen mede aan het roer staan bij het maken van een arbeidsmarktspecial die 13 mei uitkomt.

De Graaf en Van Iren zullen tijden hun gasthoofdredacteurschap aandacht geven aan mogelijke oplossingen voor de problemen die de grafische sector in hun greep houden. Zij gaan zowel in op oplossingen aan de werkgelegenheidskant en de (bij)scholingskant als aan de arbeidsvoorwaardenkant.

Hoewel de sector de laatste jaren dramatisch is gekrompen, verwachten de twee vakbondsbestuurders dat er binnen afzienbare tijd weer vacatures zullen zijn. Ze waarschuwen ervoor dat die niet kunnen worden ingevuld als nieuwe aanwas van jonge werknemers in de sector uitblijft..

Bestuurlijke deelname aan het GOC, een initiërende rol bij C3, een sociaal plan bij een bedrijf, of het bijstaan van leden na een faillissement zal de bijdrage zijn van FNV KIEM. Ook zijn de grafische bestuurders bezig met een vernieuwing van de Grafimedia-cao. Die moet leiden tot modernisering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen in de bedrijven.

De speciale arbeidsmarkteditie van De Graficus bevat ook een ronde-tafel-gesprek met vier ondernemers. In dat dat gesprek leggen Bernard van Iren en Anne Jan De Graaf de ondernemers een aantal prikkelende stellingen voor over de overcapaciteit in de grafische industrie en de overlevingskans van kleine grafische bedrijven.