Waterschap Aa en Maas

dassen

Rioolwaterzuivering Oijen eldorado voor dassen

Aa en Maas heeft een prachtige dassenburcht ontdekt op een unieke locatie: het terrein van de rioolwaterzuivering in Oijen waar het waterschap dagelijks zo'n 12 miljoen liter afvalwater per uur zuivert van inwoners en bedrijven uit de gemeenten Oss, `s-Hertogenbosch, Grave, Landerd en Maasdonk. Volgens Stichting Dassenwerkgroep Brabant is de locatie uniek omdat in deze regio nog geen dassenburcht van dit formaat voorkomt. En dit kan betekenen dat de das meer en meer oprukt naar het westen van het land. Een goed teken!

Dassenwerkgroep Brabant heeft de burcht onderzocht en stelt enthousiast vast dat het om hier om een prachtige grote burcht gaat. De dassen hebben waarschijnlijk ook jongen. En hoewel dassen hun leefomgeving vaak generatie op generatie trouw blijven, neemt de kans nu wel toe dat ze steeds meer richting westen oprukken, om nieuwe burchten te bouwen, meestal in een hellend vlak.

Eldorado voor dassen

Een habitat voor dassen op een rioolwaterzuivering is zo gek nog niet. De dassen hebben hier een beschutte leefomgeving en voldoende schoon water en voedsel. Wormen genoeg in het naastgelegen grasland.

Dassenburcht

Webcam

Vorig jaar werd bij het Ossermeer nog een burcht aangetroffen, maar dat is een kleintje. Op de rioolwaterzuivering in Oijen spreken we volgens de Dassenwerkgroep over een hoofdburcht. De medewerkers van de zuivering zijn opgetogen over deze ontdekking. Zij zijn al een `dierentuintje' gewend, met de aanwezigheid van veel konijnen, meeuwen, mollen, buizerds, vlinders, en nu dus ook dassen. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om een webcam te plaatsen, zodat het leven van familie das door geïnteresseerden gevolgd kan worden.

Dassen in dijken

Dassen komen ook voor in dijken. De 110 kilometer lange Maasdijk die Aa en Maas beheert en 58 kleinere dijken hebben wel eens te lijden onder de graafdrift van dassen. Als de veiligheid van de dijk in het geding komt door nieuwe gangenstelsels tot wel 8 meter, moet het waterschap ingrijpen. Bestaande burchten laat Aa en Maas intact. Alleen als jonge dassen nieuwe gangenstelsels graven, probeert het waterschap hun gedrag op diervriendelijke wijze te beïnvloeden, zodat ze stoppen met graven en de oude burcht weer opzoeken. Deze aanpak is bekend bij Stichting Das en Boom.