Huisdieren bieden bescherming tegen astma en allergie

Persbericht van Stichting "Met Dieren Meer Mens"

Hilversum, mei 2011 - Europese wetenschappers uit onder meer Duitsland en Nederland hebben aangetoond dat kinderen die opgroeien op een boerderij met diverse dieren, significant minder kans hebben op astma en atopie (allergie). Kinderen met atopie hebben meer kans op eczeem, hooikoorts en voedselallergieën. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat kinderen die aan meerdere micro-organismen worden bloot gesteld, minder last hebben van astma en allergie. Dit meldt Dr. Nienke Endenburg, deskundige in de relatie mens/dier en adviseur van de Stichting Met dieren meer mens.

Het onderzoek bevestigt een al eerder gedaan onderzoek door wetenschappers in Canada en New Zeeland. Hierin werd aangetoond dat kinderen die opgroeiden met honden én katten minder kans hadden om atopisch te zijn op 13-jarige leeftijd. Dit onderzoek is gedaan bij 1037 kinderen die vanaf hun geboorte zijn gevolgd. Als kinderen alleen met een hond of kat opgroeiden bleek dit effect niet op te treden. Als deze kinderen zonder atopie honden en katten bleven houden, bleken ze als volwassenen van 32 jaar ook nog geen atopie ontwikkeld te hebben.

De vraag die ook bij dit onderzoek speelde was of families, waar astma en atopie voor komen, minder huisdieren bezitten dan families waar dit niet aan de orde is. Dit, omdat vaak geadviseerd wordt geen huisdieren te hebben bij allergieën. Maar er is geconcludeerd dat in families waar wel atopie voorkomt evenveel huisdieren worden gehouden als in families waar dit niet voorkwam.

Deze onderzoeksresultaten tonen aan dat het houden van (huis)dieren, zeker in de eerste levensjaren, een mogelijke beschermende factor is tegen het ontwikkelen van astma en atopie.

De Stichting Met dieren meer mens wil aandacht vestigen op de goede relatie tussen mens en dier en tevens laten zien dat het hebben van huisdieren een positief effect heeft op het welzijn van mensen. Dergelijke onderzoeken onderschrijven deze effecten.

Links:
http://www.mdmm.nl/pers/



Razende Robot Reporter