Gemeente Alphen aan den Rijn


Het dak op!

Nieuwe, duurzame, witte dakbedekking op De Stromen

Lage energiekosten, een betere binnentemperatuur en duurzaam materiaalgebruik, allemaal voordelen van het nieuwe dak van De Stromen, locatie Batenstein. Vooral bijzonder is de kleur: wit. Op donderdag 12 mei nam wethouder onderwijshuisvesting Michel du Chatinier samen met Geert Jan Scholte van SCOPE Scholengroep een kijkje op het dak.

Het witte dak is één van de maatregelen die de gemeente, samen met schoolbesturen, neemt om het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Michel du Chatinier: Ik vind het belangrijk dat alle kinderen in Alphen aan den Rijn kwalitatief goed onderwijs krijgen in een prettige omgeving met een gezond klimaat.

Voorbeeldfunctie
SCOPE is actief waar het gaat om klimaatbeheersing. Geert Jan Scholte: We proberen altijd te zoeken naar duurzame oplossingen. Ook voor onze medewerkers is het fijner lesgeven in een fris lokaal.

Kewodak - het dakdekkersbedrijf dat verantwoordelijk is voor het witte dak legde aan de kinderen van de bovenbouw uit dat zij niet zomaar een nieuw dak hebben gekregen, maar juist een heel bijzonder dak. Ook kregen alle leerlingen van Kewodak een boek mee naar huis. Het boek gaat over het dakdekkers vak en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die een steeds belangrijkere en prominentere rol spelen. Demi van den Bos kreeg van de wethouder een exemplaar van dit boek overhandigd. Michel du Chatinier: Het is belangrijk om ook aan kinderen te laten zien dat we bezig zijn met duurzaamheid binnen het onderwijs. We hebben hierin een voorbeeldfunctie. De wethouder ging samen met Demi en nog twee klasgenootjes in een hoogwerker het schooldak op. Zij droegen allemaal een zonnebril om vervelende reflectie door het zonlicht op de witte dakbedekking te voorkomen. Deze reflectie is juist één van de vele voordelen.

Voordelen
Wit reflecteert zonlicht en daarmee warmte. Witte dakbedekking zorgt ervoor dat de ruimte onder het dak minder snel opwarmt. Hierdoor bespaar je energie, omdat er minder gebruik wordt gemaakt van airconditioning of mechanische ventilatie. Zo helpt het witte dak het binnenklimaat te verbeteren. De witte dakbedekking is, in combinatie met de onderliggende isolatielaag, een noviteit die nog niet eerder in Nederland voorkomt. Deze dakbedekking gaat 50 jaar mee, aldus Frank Keijzer, directeur van Kewodak. Hij legt uit dat als het schoolgebouw niet meer voldoet, het dak zelf nog wel kan worden hergebruikt op een andere locatie. Frank: We adviseren hierin wel of het zin heeft om hierin te investeren of niet.

Duurzaamheid
Voor alle schoolgebouwen van de basisscholen in Alphen aan den Rijn, gebouwd vóór januari 2004, is een Energie en Binnenmilieu Advies op maat gemaakt. Op basis van deze adviezen zijn bij een aantal scholen maatregelen genomen om het het binnenklimaat te verbeteren. Bijvoorbeeld door CO2 meters in de klas op te hangen, zodat de leraren zelf het klimaat kunnen monitoren. Verder is gekeken naar energie zuinige verlichting, betere ventilatiesystemen en dubbel glas.

Advies op maat
Het is niet zo dat alle schoolgebouwen van Alphen een wit dak krijgen. Dakbedekking moet normaal gesproken één keer in de vijf tien jaar worden vervangen. De gemeente en SCOPE scholengroep gaan nu eerst kijken naar het effect en het rendement van het witte dak. Geert Jan Scholte: We kijken telkens weer naar duurzame oplossingen, maar we moeten er ook goed over nadenken wat de investering, die we moeten doen, ons oplevert. In de toekomst bekijkt de gemeente voor elke school apart of een wit dak de beste oplossing is.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn