Gemeente De Bilt


13-05-2011

Zoals alle gemeentes in Nederland ontkomt ook de gemeente De Bilt niet aan bezuinigingen. Uiteraard is het uitgangspunt de gevolgen voor haar inwoners, ondernemers en organisaties zoveel mogelijk te beperken. De gemeente heeft kwalitatieve dienstverlening hoog in het vaandel staan en wil dit ook zo houden. Dat denkt zij te bereiken door het werk anders te organiseren en een samenwerking tussen welzijnsinstellingen te bevorderen. Belangrijk uitgangspunt is dat zij kwetsbare groepen ontziet.

Doelmatig en efficiënt

In 2015 moet er EUR 3,6 miljoen bezuinigd zijn. Een deel daarvan is al opgenomen in de begroting. In de Voorjaarsnota wil het college als eerste bezuinigingen doorvoeren in haar eigen organisatie. Dit doet zij door het werk anders te organiseren en zo doelmatiger en efficiënter te werken. Door de vermindering van management, overheadkosten en natuurlijk verloop van medewerkers, heeft dit gelukkig geen gedwongen ontslagen tot gevolg. De gemeente bespaart hier ruim EUR 1 miljoen mee.

Innovatieve aanpak zorg en welzijn

Vanuit het rijk ontvangt de gemeente EUR 1,3 miljoen minder voor de uitvoering van haar WMO-taken. Daarom is de gemeente genoodzaakt haar beleid op het gebied van zorg en welzijn te wijzigen. Dit biedt nieuwe kansen om te kijken hoe de zorgtaken in de gemeente zijn georganiseerd. Door een andere aanpak en het vragen van een eigen bijdrage aan mensen die het kunnen missen voor bepaalde WMO-voorzieningen bespaart de gemeente ruim EUR 765.000. Daarbij ontziet de gemeente kwetsbare groepen. In totaal bespaart de gemeente op het gebied van zorg en welzijn in 2014 ruim EUR 1,4 miljoen.

Dienstverlening

Het college stelt voor om eind 2012 het servicepunt in Maartensdijk te sluiten. Ongeveer 10% van de gemeentelijke verstrekking van paspoorten en rijbewijzen vindt op deze locatie plaats. Sluiting van het servicepunt betekent dat inwoners van Maartensdijk en omgeving voor burgerzaken terecht kunnen op het gemeentehuis in Bilthoven. Hiermee bespaart de gemeente EUR 100.000 per jaar. Inwoners kunnen steeds meer producten en diensten digitaal aanvragen. Ook kunnen zij digitaal een afspraak maken voor de aanvraag en/of het afhalen van paspoorten en rijbewijzen op het gemeentehuis. Het MENS Servicecentrum in Dijckstate blijft bestaan. Inwoners kunnen daar terecht met al hun vragen over wonen zorg en welzijn. Het college wil dit loket versterken met een digitaal steunpunt.

Extra inkomsten

De gemeente vangt de tekorten ook op door extra inkomsten te genereren. Dit doet zij onder meer door het invoeren van toeristenbelasting. De gemeente intensiveert haar beleid op het innen van precario belasting (uitstalling van bijvoorbeeld winkel of terras) en zij verhoogt haar leges om haar producten en diensten kostendekkend te maken. In totaal leveren deze maatregelen zo'n EUR 550.000 euro op.

Nieuw beleid

Ondanks het feit dat de gemeente moet bezuinigen vindt zij het ook belangrijk dat er ruimte is voor nieuw beleid. Daarom wil zij met de Voorjaarsnota geld beschikbaar stellen voor de realisatie van een nieuw zwembad/ sportcomplex, nieuwbouw van de Vierstee annex sporthal in Maartensdijk, ondertunneling van de spoorwegovergang Leijenseweg en een extra beleidsimpuls voor duurzaamheid.

Sluitende meerjarenbegroting

Daarnaast reserveert de gemeente een buffer om onzekerheden in de toekomst op te kunnen vangen en zijn er nog andere kleinere bezuinigingen die nog eens EUR 550.000 opleveren. Met al deze voorstellen komt de gemeente tot een duurzame en sluitende meerjarenbegroting.
De raad behandelt de voorjaarsnota op 16 juni. Tijdens die vergadering besluit zij of zij de voorstellen van het college overneemt.