Belgische Federale Overheid


Homoseksualiteit in Oeganda: Minister Vanackere zet strijd tegen discriminatie voort

Datum: 13 mei 2011

Vandaag besliste het Oegandees parlement om een wetsvoorstel dat de doodstraf zou opleggen aan homoseksuelen en pogingen tot homoseksuele gedragingen strafbaar zou maken, niet te bespreken.

Discriminatie en criminalisering op basis van seksuele geaardheid is in strijd met de universele rechten van de mens. Minister Vanackere reageert: `Het wetsvoorstel dat de doodstraf wil invoeren voor homoseksuelen, is gelukkig voorlopig van de baan. Maar homoseksualiteit blijft strafbaar in Oeganda, net zoals in maar liefst 80 andere landen in de wereld. Daarom moeten we ons blijvend inzetten om discriminatie op basis van seksuele voorkeur te bestrijden.'

België heeft alle diplomatieke kanalen aangewend om haar bezorgdheid te uiten. Op instructie van Minister Vanackere werd de Oegandese ambassade in Brussel gecontacteerd om het Belgische standpunt duidelijk kenbaar te maken. De Belgische ambassadeur in Kampala volgt de situatie op de voet. België steunt ook netwerken en NGO's die de publieke opinie gemobiliseerd hebben, zowel in Oeganda, in Europa als op internet. Op Europees niveau heeft België ervoor gepleit dat de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, contact zou opnemen met de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Sam Kutesa.