Vermogensbeheerder Wilgenhaege analyseert Ajax-FC Twente


‘Ajax heeft beste papieren, uitslag heeft directe invloed op koers aandeel’

Hoofddorp, 20110513 -- Ajax begint zondag aan de strijd om de landstitel met een statistische voorsprong van 1-0. En als de ploeg van trainer Frank de Boer wint, zorgt de daarmee samenhangende directe plaatsing voor de Champions League dat het aandeel Ajax zal stijgen met enige procenten. Wint FC Twente echter dan resulteert dat in een gemiddelde waardedaling van het aandeel Ajax met ruim 4 procent*.

Dit zijn enkele opmerkelijke bevindingen van de analisten van Wilgenhaege Vermogensbeheer BV uit Hoofddorp die, gegrepen door de voetbalkoorts, een blik op de statistieken geworpen hebben. Maar wel door met een investeerderskijk statistische modellen te duiden.

De analisten van Wilgenhaege hebben zich in hun onderzoek gebaseerd op het statistisch model dat ontwikkeld is door de Britse journalist Simon Kuper en zijn landgenoot, hoogleraar economie Stefan Szymanski**. Dat model is gestoeld op de uitkomsten van 22.130 voetbalwedstrijden tussen landenteams uit de periode 1872 – 2001. Zij analyseerden niet alleen de uitslagen maar lieten ook factoren als thuisvoordeel, ervaring afgemeten aan gespeelde wedstrijden, inwonersaantallen en nationaal product van de verschillende landen meewegen.

Uit het onderzoek van de economen van Wilgenhaege blijkt dat Ajax, statistisch gezien, aan de wedstrijd begint met een voorsprong van 1,09 doelpunt op FC Twente. ,,Wij hebben het model van Kuper en Szymanski losgelaten op Ajax en FC Twente”, licht Investment Analyst Frank Tichelaar van Wilgenhaege toe. ,,Als dat model wordt vertaald naar de wedstrijd van komende zondag, is het thuisvoordeel van Ajax goed voor een voorsprong van 0,67 doelpunt en de ruimere wedstrijdervaring van de Amsterdammers voor 0,17 doelpunt. Het verschil in inwonersaantal van Groot-Amsterdam en Twente zorgt nog eens voor voordeel van 0,1 doelpunt voor de ploeg van De Boer en het inkomensverschil tussen de Amsterdamse regio en Twente is goed voor 0,15 doelpunt in het voordeel van Ajax. In theorie begint de thuisclub dus aan titelstrijd van zondag met een 1-0 voorsprong.”

Als vermogensbeheerder heeft Wilgenhaege natuurlijk ook naar de financiële gevolgen van de wedstrijd voor het aandeel Ajax gekeken. ,,Analyse van de wedstrijden uit de periode 2000 – 2011, waarbij de beslissing viel of Ajax zich wel of niet kwalificeerde voor de Champions League, toont aan dat plaatsing resulteert in een gemiddelde stijging van het aandeel Ajax met 3,45 procent*. En verlies betekent een gemiddelde waardedaling van dat aandeel met 4,16 procent*”, aldus Tichelaar.

In deze analyse is natuurlijk geen rekening gehouden met de technische kwaliteiten van de beide teams. Het blijft voetbal en je weet nooit hoe de bal uiteindelijk rolt…

* Let op! De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

** Bron: Kuper, S. en Szymanski, S., (2009). Soccernomics. New York: Nation Books.

Wilgenhaege Vermogensbeheer BV