Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 06 mei 2011

Programma nieuw voorjaarsfestival Zaait! bekend

Eerste editie: zaterdag 14 mei op het Noordplein in Rotterdam Noord

Geen woorden, maar zaden!

Onder het mom van Geen woorden, maar zaden, organiseert Rotterdamse Oogst op 14 mei Zaait!. Hét voorjaarsfestival waarbij boeren van stad en platteland het Noordplein in Rotterdam veranderen in een grootstedelijke akker en zo voor even het plein in oude luister herstellen.

De aftrap voor het festival wordt vrijdag 13 mei gegeven met het Zaait!-diner, een frisse & groene maaltijd rondom Rotterdamse Oogst i.s.m. Van de boer, Kookpunt & Fond Rotterdam. Op zaterdag 14 mei doen we de wekelijkse boodschappen bij boeren en buren op de Rotterdamse Oogstmarkt (van Westlandse aardbeien tot R'damse Hottie sambal) en halen we ons eetbaar groen op de Moesplantenmarkt voor zaden en zaailingen. Eten en drinken doen we op het Schafthof (o.a. Westerkaatje, restaurant Destino, Taji en Gulpener bier). Tussendoor bekijken we zaaikunst en design (In de Kiem gesmoord, Rotganzen, City Salad) en raken in gesprek met stadsboeren (Nu Hier, Tuin a/d Maas, Ambrosiusgilde). Er is veel te beleven voor jong & oud (kweekbakjes vouwen, Powerboat, tuintjes timmeren, Picknick op de Rotte). En de muziek? Ook helemaal Rotterdamse Oogst, want verzorgd door jong Rotterdams talent (o.a. Half Way Station, Yoshimi, All Alones). Het festival wordt op zondag 15 mei afgesloten met Zaait! On Tour. Dan trekken we de stad in met echte liefhebbers. Op zoek naar Juffertjes aan de Rotte of aan de slag met Guerrilla Gardening.

Programma
Kookpunt presenteert: het Zaait!-diner
Vrijdag 13 mei: 18:30 - 23:00 uur
De aftrap voor het festival wordt gegeven op vrijdag 13 mei met Zaait!-diner: maaltijd rondom Rotterdamse Oogst verzorgd door Kookpunt, Eetlokaal Van de boer & Fond Rotterdam. Op het programma een groen & fris voorjaarsmenu, muziek van het Choca Alcazaba Quartet en tussendoor serveren we ook wat woorden. Over City Salad, Willem & Drees en guerrilla gardening (reserveren via de website: http://www.rotterdamseoogst.nl/projecten/2-rotterdamse-oogst-zaait/zaait-diner/).

Festival Zaait!
Zaterdag 14 mei 2011
Rotterdamse Oogstmarkt: 10:00-17:00 uur
De zaterdagse boodschappen doen we hier. Markt waarbij boeren en buren uit Rotterdam en omgeving hun waar aanbieden. Van kaas uit Stolwijk, aardbeien uit het Westland, tot wijn uit Simonshaven en sambal uit Rotterdam.

Moesplantenmarkt: 10:00-17:00 uur
Vrijmarkt voor de Rotterdamse stadsboeren: volkstuinders, geveltuinders, moestuinders, hobby-isten en amateurkwekers. Zaden, zaailingen, stekkies, kortom veel eetbaar groen. Met veel voorbeelden over hoe zelf aan de slag te gaan en tips & trucs van rotten uit het vak.

Schafthof: 10:00-21:00 uur
Het centrale eet- & drinkplein van het festival. Smullen van regionaal lekkers van ondernemers uit de buurt. Onder andere met Westerkaatje, Destino, Pien's Veldkeuken, KOM soepen, Zilt en Zalig en Taji the Chef. Bier van Gulpener en koffie uit de Rotterdamse haven van Santas.

Muziek: doorlopend van 12:00 - 21:00
Muziek van Rotterdams jong talent. Oude bekenden als Half Way Station, the Yes Please en Goslink. Maar ook nieuwe oogst: All Alones, Yoshimi en Ming's Pretty Heroes.

Stadsboeren: 10:00-17:00 uur
Voorbeelden van stadslandbouw met Moestuin aan de Maas, Transition Towns, Tussentuin, Dantetuin & Nu Hier

Kinderplein: 10:00-17:00 uur
Kweekbakjes vouwen met de Rabobank, Buurtlab met 1/4m2 tuintjes timmeren, een optreden van de Groenteboer & Juffrouw Soep maakt theezakjes met gestampte kruiden.

In de kassen: 10:00-17:00
Zaadbommen draaien met bietjeskers door Nu Hier, designkwekers Denise & Maidie met In de Kiem gesmoord, City Salad over wildplukken in de stad & Rotganzen met een wel heel bijzonder snoepwinkeltje.

Actie Poot 'n Piepert: 10:00-17:00 (zolang de voorraad strekt) Tijdens het festival staan we stil bij het bombardement van de stad met de actie Poot 'n Piepert. We roepen Rotterdammers op, op deze dag een aardappel te poten. In een vergeten, plantsoen, een geveltuin, op een dak of in de voortuin. Om met ons stil te staan bij de veerkracht van deze mooie stad. Aan festivalbezoekers worden pootaardappelen uitgedeeld met het verhaal achter de actie Poot 'n Piepert en instructies hoe te poten.

En verder: drijvende picknicktuin op de Rotte, een heuze Zadenbibliotheek, Caroline Zeevat zaait in brocante junk en Powerboat presenteert PowerLab in hun theeschenkerij.

Zondag 15 mei: Zaait! On Tour: voor de echte liefhebber Op zondag trekt het festival de stad in. Echte liefhebbers nemen je mee in hun wereld: op zoek naar Juffertjes aan de Rotte of goede wildplukstekkies, we zaaien bij Nu Hier of krijgen een rondleiding over een Volkstuincomplex. En we gaan aan de slag, met Guerrilla Gardening: moestuinieren aan de Maas! Inschrijven voor de tours kan via de site of op het festivalterrein (bij de tourbalie aan de steiger).